A fost respins pentru a patra oară proiectul privind darea în plată a unei porțiuni din Satul Francez către omul de afaceri Costică Constanda

Economica.net
04 08. 2020
snapshot_24684200

S-au înregistrat 26 de voturi „pentru” şi zece abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul era nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie.

CGMB a mai respins proiectul pe 15, 29 şi 30 iulie. În forma propusă spre adoptarea CGMB marţea aceasta proiectul a fost însoţit şi de un raport de evaluare privind partea din Satul Francez ce urma să fie dată în plată. Proiectul stipula că se însuşeşte acest raport de evaluare.

În plus, proiectul a cuprins şi un amendament ce a fost adoptat de consilierii generali în şedinţa CGMB de marţi care adăuga prevederi conform cărora această dare în plată se aprobă sub condiţia încetării de către creditori până la data de 31 decembrie 2020 a oricăror acte de executare silită făcute în baza titlurilor executorii.

„Este bine că a aflat o ţară întreagă că USR, prieten cu PNL, au interese patrimoniale. (…) Noua clasă politică iată de fapt cine sunt, oameni care au interese în mafia imobiliară, oameni care au interese să se blocheze contul Primăriei Capitalei”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, după respingerea proiectului de CGMB.

La începutul şedinţei CGMB, ea a precizat că sunt puse în pericol serviciile de utilitate publică ale Capitalei.

„Am convocat astăzi din nou o şedinţă extraordinară de îndată pentru a lua împreună o decizie (…) în legătură cu anunţul făcut de omul de afaceri Costică Constanda, care are de primit 115 milioane de euro, de a executa contul Primăriei Capitalei, în cazul în care nu primeşte această sumă. Propunerea pe care ne-au făcut-o avocaţii domniei sale este aceea ca, pentru o parte din această sumă, să fie aprobată o dare în plată, în speţă un teren din Cartierul Francez. (…) Practic noi acum trebuie să reparăm oalele sparte acum 16 – 17 ani, pentru că au fost alţi primari generali la acel moment, alţi consilieri generali. (…) Sunt puse în pericol serviciile de utilitate publică ale Capitalei, (…) plăţile pentru toate şantierele deschise în municipiul Bucureşti, de asemenea, aprovizionarea cu materiale sanitare şi dotările care trebuie să aibă loc în această perioadă în toate spitalele din Capitală”, a afirmat Firea.

Aceasta a spus că banii Municipalităţii sunt foarte puţini faţă de nevoile Capitalei şi că instituţia primeşte o „sumă infimă” de la Ministerul Finanţelor.

„Am auzit astăzi un candidat la Primăria Capitalei (n.r. – Nicuşor Dan) care a afirmat că puteam să rezolvăm problema mai demult, în sensul să punem bani deoparte, (…) astfel încât să avem sume suficiente pentru a plăti aceste despăgubiri. Îl informez pe acest candidat că prin Legea bugetului de stat nu există un capitol Bani deoparte (…) pentru posibile sentinţe judecătoreşti. (…) A mai făcut acest candidat la Primărie o afirmaţie, anume că sunt bani destui la Primăria Capitalei, trebuie să mai renunţăm la anumite cheltuieli şi să plătim aceste executări. Aş vrea să ştiu la care cheltuieli să renunţăm, pentru că, din suma primită prin Legea bugetului de stat lunar cota care ne este cuvenită jumătate din aceasta merge către subvenţiile la transportul public în comun şi la termoficare. Îl somez public pe acest candidat să spună dacă vrea să renunţăm la subvenţiile pentru transportul public în comun, de mâine să coste un bilet 6-7 lei, practic asta ar putea să se întâmple dacă am renunţa la subvenţii sau factura la întreţinere să explodeze”, a arătat Firea.

Consilierul general PNL Stelian Bujduveanu a cerut să îi fie trimisă corespondenţa între reprezentanţii Primăriei Capitalei şi avocaţii lui Constanda, iar în legătură cu raportul de evaluare a întrebat dacă s-a solicitat o tragere la sorţi a unui evaluator independent care să realizeze verificarea evaluării.

Directorul Direcţiei Juridic din cadrul Primăriei Capitalei, Adrian Iordache, i-a replicat că face o confuzie. „Se trag la sorţi experţii în cadrul instanţei de judecată, aici vorbim de o firmă de evaluare (…) aflată sub contract cu Municipiul Bucureşti”, a precizat Adrian Iordache.

Consilierul general USR Ana Ciceală a spus că este greu de luat decizii când iniţiatorii pun pe masa CGMB proiecte de hotărâre, vorbesc, dar nu aduc documente.

Ea a informat că grupul USR din CGMB a cerut duminică un set de documente, printre care se numără: rapoarte financiare privind disponibilităţile băneşti ale Primăriei Capitalei, corespondenţa purtată de reprezentanţii Municipalităţii cu familia Constanda şi avocaţii acesteia pentru a vedea cum s-au desfăşurat negocierile, rapoarte de întemeiere a propunerii de a da în plată.

„Am întrebat de ce au fost irosiţi banii prin capitalizarea companiilor municipale”, a adăugat Ciceală.

În replică, Firea a subliniat că este în beneficiul bucureştenilor să existe companiile municipale şi că datorită lor Primăria a făcut economii foarte mari, a investit pentru bucureşteni, iar lucrările sunt de foarte bună calitate.

Consilierul general USR Bogdan Stroe a afirmat că preţul în Satul Francez e posibil să fie mult mai mare decât ce este prevăzut în raportul de evaluare. În opinia sa, este nevoie de mai multe evaluări independente.