Rețeaua de termoficare a Capitalei primește 1,6 miliarde de lei, majoritatea de la UE, pentru reabilitare. Urmează un program național
“Semnăm astăzi, Primăria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru 210 km, rețea principală din rețeaua de termoficare din 954km pe care rețeaua îi are, adică 23%. Este evidentă problema la care această finanțare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în rețeaua de termoficare, au crescut de la 420 la 1300. Pierderea pe eficiența pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în rețea”, a declarat primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.
“Prin această finanțare și prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite și după ce vor fi finalizate procedurile de achiziție, o să avem trei mari îmbunătățiri. În primul rând, îmbunătățirea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenției pe care municipalitatea o plătește în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puțin important, reducerea poluări atmosferice pe care această ineficiență o generează”, a declarat primarul.
„Această colaborare va fi urmată de proiecte comune în toate domeniile importante de activitate ale Primăriei Capitalei, în domeniul mediului, în domeniul mobilităţii urbane, în domeniul sănătăţii, în domeniul energiei termice, vor urma proiecte extrem de importante în parteneriat dintre Primăria Capitalei şi Guvern”, a precizat și prim-ministrul. Ludovic Orban, prezent la eveniment.
Potrivit acestuia, contractul semnat marţi reprezintă „un prim pas”, în condiţiile în care sistemul de termoficare din Bucureşti are nevoie de „investiţii majore” pentru a-i creşte randamentul.
„La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu şi mai puţin, iar pierderile pe reţeaua primară, pe reţeaua principală şi pe reţelele secundare sunt uriaşe. De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor, pierderi prin pereţi, prin ferestre, care duc randamentul sistemului de producere şi furnizare a energiei termice la o cifră care face extrem de ineficientă exploatarea acestui sistem de termoficare public. Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creşterea eficienţei, creşterea randamentului în funcţionarea sistemului de alimentare cu căldură şi cu apă caldă a bucureştenilor”, a transmis premierul.
Şeful Executivului a anunţat că săptămâna viitoare va avea, alături de primarul general al Capitalei, o întâlnire la Ministerul Economiei, pentru a discuta pe marginea investiţiilor care ar urma să fie făcute la ELCEN, astfel încât, „într-o perioadă de timp rezonabilă”, să crească randamentul în producerea energiei termice şi electrice, în sistem de cogenerare, utilizând sisteme moderne.
Premierul a adăugat că Guvernul va căuta resurse financiare suplimentare pentru a putea sprijini continuarea proiectului de reabilitare a reţelei de termoficare din Bucureşti.
„De asemenea, pot să vă anunţ că am prevăzut în cadrul programelor finanţate din fonduri europene de creştere a eficienţei energetice sume importante pentru ceea ce este cunoscut ca izolare termică a clădirilor, astfel încât să reducem pierderile din clădiri şi să creştem per ansamblu randamentul sistemului energetic”, a spus Orban.
Program național pentru reabilitarea rețelelor de termoficare
Guvernul va prezenta în perioada următoare un program naţional de reabilitare a sistemelor de termoficare, în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă, a anunţat și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, prezent la semnare. „Autorităţile publice locale, urmare a discuţiei cu domnul prim-ministru, se vor bucura de un program naţional de reabilitare a sistemelor de termoficare în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă, pe care o să îl prezentăm în perioada următoare”, a declarat Boloş.
El a precizat că documentul semnat cu Primăria Bucureştiului face parte din Strategia de finanţare a infrastructurilor energetice la nivelul autorităţilor publice locale.
Ministrul a adăugat că, având în vedere importanţa reţelei de termoficare din Bucureşti, a propus în Planul naţional de redresare şi rezilienţă, care urmează să fie prezentat în perioada următoare, o finanţare suplimentară de 200 de milioane de euro, astfel încât să se realizeze investiţiile necesare pentru a se reduce cât mai mult pierderile din reţeaua de transport şi distribuţie a energiei termice în Capitală.
„Este un proiect mare, este o strategie care face parte din priorităţile pe care domnul primar general le are. Este, de asemenea, mult de muncă pentru ceea ce înseamnă viitoarele proiecte care se vor implementa cu finanţare din fonduri europene, pentru că întreaga reţea de transport a energiei termice în municipiul Bucureşti are 954 de kilometri, sunt 2.953 de kilometri de reţea de distribuţie şi peste 1.000 de puncte termice, unde, de asemenea, e nevoie să investim şi să se gândească un plan pe care, împreună cu colegii de la Primăria Municipiului Bucureşti, să le putem pune în aplicare şi să putem sprijini cât mai mult aceste investiţii prioritare”, a spus Boloş.