A început cea mai mare expoziţie de electronice şi tehnologie. Ce aduce viitorul

Las Vegas găzduieşte, în această săpătmână, cea mai mare expoziţie de electronice şi tehnologie din lume. Consumer Electronics Show (CES 2016) reuneşte cele mai noi gadget-uri şi prototipuri, de la mult-aşteptaţii ochelari VR (realitate virtuală) la un concept de monopost electric ai cărui dezvoltatori promit să creeze "iPhone-ul automobilelor".
Economica.net - mar, 05 ian. 2016, 10:59
A început cea mai mare expoziţie de electronice şi tehnologie. Ce aduce viitorul

Găsim şi deja obişnuitele electrocasnice inteligente, conectate la WiFi, maşinile dotate cu Android, ultimele modele de laptop-uri, computere şi televizoare, cele mai noi tehnologii pentru video 4K/UltraHD, drone şi tehnologia ca accesoriu – ceasuri şi brăţări conectate.

Faraday Future FFZero1

Poate cel mai spectaculos concept arătat la CES 2016 este FFZero1, prezentat drept monopostul electric al viitorului. Proiectul este dezvoltat de firma Faraday Future din California, finanţată de investitori chinezi.

FFZero1 promite un motor electric de 1.000 de cai-putere caapabil să ajungă de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 3 secunde, acoperiş integral din sticlă şi monococă din fibră de carbon. În centrul volanului se află o fantă pentru montarea smartphone-ului, cocpitul adună în timp real informaţii biometrice despre starea pilotului, iar costumul şi casca sunt proiectate să furnizeze apă şi oxigen pentru conducătorul auto.

Spectaculosul concept de monopost arătat luni la CES are şanse minime să ajungă vreodată pe linia de producţie. Rolul prezentării este mai degrabă să atragă atenţia asupra platformei tehnice care stă la baza proiectului, descrisă drept modulară. Practic, producătorii pot produce orice fel de automobil pornind de la această platformă. De la mărimea maşinii până la dotări, totul poate fi modificat cu uşurinţă. Reprezentanţii Faraday Future ameninţă industria auto tradiţională că, odată ce vor ieşi pe piaţă, vor avea acelaşi efect ca apariţia iPhone-ului pentru Nokia şi BlackBerry.

Android Auto, CarPlay, Toyota DCM

Revenind cu picioarele pe pământ, marii producători auto se grăbesc să-şi doteze maşinile cu pachete software cât mai performante şi mai atractive, cu funcţii media şi online utile şi posibilitatea de a descărca aplicaţii.

Începând din acest an, automobilele Ford vor putea fi echipate cu CarPlay şi Android Auto, reunite sub umbrela platformei Sync 3, a anunţat compania la CES 2016. Anumite modele vor putea fi echipate cu conectivitate 4G/LTE, dar şi platforma AppLink, care va permite service-urilor companiei să acceseze direct computerul de bord. Compania lansează începând din acest an mai multe aplicaţii, destinate predominant gestionării de flote, dar şi pentru divertisment pentru şofer şi pasageri.

Fiat Chrysler va aduce de asemenea CarPlay şi Android Auto începând din acest an, printr-un upgrade al sistemului UConnect cu ecran de 8,4 inci.

Hyundai va lansa o aplicaţie pentru smartphone care va ajuta clienţii să se familiarizeze cu „măruntaiele” maşinii, pentru a putea efectua singuri anumite operaţiuni de întreţinere sau pentru a învăţa să folosească funcţiile mai complexe ale automobilului. Aplicaţia este prezentată ca un fel de manual virtual.

Şi Toyota se pregăteşte intens pentru lansarea primelor autoturisme conectate la internet. Producătorul japonez a arătat la CES proiectul Data Communications Modules (DCM), echipamente care vor fi instalate începând de anul viitor pe maşinile companiei şi vor facilita conectarea prin reţele 4G/LTE. Cu maşinile conectate permanent la un centru de date Toyota, compania va fi notificată imediat, automat, în caz de accident, iar service-urile vor putea monitoriza şi analiza date din computerul de bord şi vor putea livra de la distanţă eventuale update-uri.

Anticipând democratizarea maşinii care poate conduce singură, transformând conducătorul auto în pasager, Volvo şi Ericsson lucrează la un proiect care să aducă în habitaclu platforme video-on-demand precum Netflix. Bordul din dreptul pasagerului se va converti într-un ecran uriaş, unde pasagerul, denumit de acum utilizator, va putea urmări filmele şi serialele preferate.

Drone

Producătorul de drone Parrot a prezentat, la CES 2016, un aparat care poate decola, efectua manevre aeriene şi ateriza complet automat, fără asistenţă din partea utilizatorului. Funcţiile de automatizare au rolul de a-i ajuta pe clienţii aflaţi la prima dronă să se familiarizeze mai uşor cu aparatul, fără a risca să-l strice.

Pe de altă parte, DJI a ales să se concentreze în continuare pe deservirea nevoilor clienţilor profesionişti, lansând o dronă capabilă de înregistrare video 4K la un preţ mai accesibil.

Smart home

De ani buni, companiile încearcă să promoveze ideea locuinţei inteligente, cu utilaje şi aparate electrocasnice conectate şi controlate de la distanţă. La CES 2016 putem vedea senzori care măsoară calitatea aerului din locuinţă, camere de supraveghere inteligente, o încuietoare „smart” pentru uşa de la intrare sau un ventilator de tavan conectat la smartphone.

O companie americană a arătat până şi o pară de duş care te alertează atunci când foloseşti prea multă apă, un preş care cântăreşte ce pui pe el, gândit în principal pentru bucătărie, un microfon sensibil care ascultă electronicele din casă ca să ştii dacă „se simt bine” şi un sistem de supraveghere video în frigider, ca să ştii mereu ce ai de cumpărat.

VR

Cea mai importantă ştire pentru pasionaţii de realitate virtuală vine de la Oculus, compania-pionier cumpărată anul trecut de Facebook. Miercuri se dă drumul la precomenzi pentru kit-ul VR Oculus Rift. Nu se ştie cât va costa sau când se va lansa, însă pasionaţii îşi pot rezerva deja un set de ochelari pentru a se bucura de filmele şi jocurile preferate în regim de realitate virtuală.

De reţinut că, pentru moment, un astfel de dispozitiv se adresează exclusiv profesioniştilor şi pasionaţilor, deoarece un computer capabil să ruleze conţinut VR presupune o investiţie care depăşeşte lejer pragul de 1.000 de euro.

Televizoare, laptopuri…

Lenovo şi-a prezentat noua generaţie de laptopuri, iar Acer a arătat un Chromebook mai ieftin şi mai arătos.

UHD Alliance, organizaţia fondată anul trecut de Samsung, LG, Panasonic, Sony, DirecTV, Netflix, Dolby, Disney şi Fox pentru a omologa televizoarele 4K/UHD care nu fac rabat la calitate, şi-a anunţat luni, la Las Vegas, setul de criterii minimale pe care trebuie să le respecte producătorii de televizoare 4K pentru a primi abţibildul „ULTRAHD PREMIUM”.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...