A început cel mai mare târg de tehnologie CES 2021: cele mai importante lansări – televizoare, roboţi, drone şi PC-uri

Economica.net
11 01. 2021
babf7cc768ab9f688f685f0fd861ef09_3x3_60575700

Chiar dacă va fi o ediție mai modestă decât în mod normal, nu înseamnă că nu există o mulţime de produse inovatoare ce vor fi prezentate. Sunt așteptate să-și facă apariția un număr semnificativ de produse care folosesc noile ecrane cu mini LED, laptopuri și device-uri de smart home.

Televizoare

Cea mai mare tendință din acest an pare să fie adoptarea tehnologiei Mini-LED, care este utilizată în cele mai recente televizoare Samsung 8K și 4K Neo QLED, plus televizoarele QNED ale LG.

Sony Europe anunță noile modele BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED și 4K LED cu noul Procesor Cognitiv XR. Alimentate de noul Procesor Cognitiv XR, „creierul” noilor BRAVIA XR, televizoarele folosesc o metodă de procesare complet nouă, care merge mai departe față de convenționalul sistem bazat pe inteligență artificială (AI), menită să reproducă modul în care oamenii văd și aud. Atunci când vedem obiecte, în mod inconștient ne concentrăm pe anumite puncte. Procesorul Cognitiv XR, bazat pe inteligență cognitivă, împarte ecranul în numeroase zone și detectează unde este localizat „punctul focal” al imaginii. În timp ce inteligența artificială convențională poate doar detecta și analiza elemente din imagine precum culoarea, contrastul și detalii individuale, noul Procesor Cognitiv XR poate analiza o serie de elemente simultan, exact așa cum face și creierul uman. Prin acest lucru, toate elementele sunt ajustate în strânsă corelație cu celelalte pentru cel mai bun rezultat final, astfel încât toată acțiunea dintr-o scenă să fie sincronizată și plină de viață – ceva ce inteligența artificială standard nu poate face.  

Mini-LED-urile promit să îmbunătățească performanța luminii de fundal pe ecranele LCD, ducând la nunaţe mai bune de negru. Pot chiar rivaliza cu OLED-urile în ceea ce privește calitatea imaginii, dar pentru mult mai puțini bani.

Samsung și Sony au anunțat, de asemenea, noi televizoare MicroLED, dar la 80 inci și mai mult, sunt destinate clienților corporativi (sau celor cu buzunare foarte adânci). Sony, de exemplu, a arătat că panourile sale modulare de afișaj cu cristale LED ar putea fi utilizate ca seturi de fundal virtuale pentru seriale TV precum The Mandalorian.

Samsung a prezentat noul portofoliul de televizoare Neo QLED, MicroLED și Lifestyle din 2021 în cadrul primului său eveniment virtual First Look înainte de CES 2021.  

Laptopuri, PC-uri și accesorii

Cealaltă mare categorie la CES din acest an o reprezintă PC-urile, în special laptopurile. Toți jucătorii obișnuiți, cum ar fi Dell, Lenovo, HP, ASUS și Acer, vor anunța noi dispozitive în gama lor 2021. Ne așteptăm să vedem actualizări atât pentru liniile de consum, cât și pentru cele de jocuri, iar multe dintre ele au ieșit deja la iveală.

Acer a prezentat un nou Chromebook. E vorba despre Acer Chromebook Spin 514, care vine cu un format versatil, dar şi certificare militară pentru extra rezistenţă. Acest model este şi o premieră: primul Chromebook Acer cu procesor AMD Ryzen. Acer Chromebook Spin 514 este un convertibil cu greutate de 1,5 kilograme. Are ecran tactil de 14 inci, cu balama rotativă la 360 de grade şi poate fi folosit în mod tabletă sau laptop. Ecranul este un IPS cu protecţie Gorilla Glass, iar corpul este certificat MIL-STD-810H, rezistent la peste 50 de kilograme de forţă aplicată de la o înălţime de 2 metri.

Lenovo și-a prezentat noile laptopuri IdeaPad, noile desktopuri All-In-One, dar și tablete cu capacități inedite. Lenovo IdeaPad 5G e un laptop dedicat celor care vor să aibă mereu cele mai bune viteze de Internet 5G, fie că lucrează de acasă, de la o cafenea sau de peste mări și oceane. Laptopul promite circa 20 de ore de redare video continuă și are un display de 14 inci full HD, procesor Qualcomm Snapdragon 8cx 5G și grafică Adreno 680, 8 GB memorie RAM și până la 512 GB spațiu de stocare.

IdeaPad 5i Pro și IdeaPad 5 Pro sunt, potrivit Lenovo, cele mai puternice laptopuri IdePad de până acum. Sunt device-uri mainstream gândite pentru productivitate la performanțe ridicate și vin în versiuni de 14 sau 16 inch și corpuri realizate în totalitate din metal.

Dell, de exemplu, a anunțat noile sale Latitude 9420 și 9520, care prezintă ceea ce compania susține că este primul obturator automat al camerei web din industrie, precum și un upgrade la procesoarele Intel Core vPro de a 11-a generație. LG a anunțat, de asemenea, cinci noi laptop-uri Gram subțiri și ușoare, toate fiind certificate Intel Evo.
 
La Consumer Electronics Show – CES 2021, HPa prezentat o nouă gamă de produse optimizate pentru munca la distanță. 

HP Elite Dragonfly G2 e un convertibil care cântărește mai puțin de un kilogram și a fost gândit pentru cei care muncesc de acasă și vor să se miște dintr-o cameră în alta. E dotat cu procesoare INtel de a 11-a generație și au conectivitate 5G sau 4G.

Laptopul poate să fie folosit tradițional, dar ecranul poate fi dat peste cap pentru a lucra pe ecranul touchscreen.

Ecranul este de 13,3 inci și poate veni în variante Full HD sau Ultra HD, ambele touchscreen. Capacitatea memoriei RAM va fi de la 8 la 32 de GB și bateria ar avea o autonomie de 18 ore. Laptopul vine cu mai multe tehnologii disponibile, de la HP Tamper Lock, care te avertizează dacă laptopul a fost deschis fizic. De asemenea, are și HP Sound Calibration care folosește inteligența artificială pentru a optimiza sunetul și HP Audio Boost pentru a avea reducere de zgomot automată. Laptopul va fi disponibil din ianuarie și prețul urmează să fie anunțat.

HP Elite Dragonfly Max e o variantă mai bună a lui G2, tot în format de laptop confertibil. Dragonfly Max se concentrează pe oferirea de audio de calitate îmbunătățit prin AI, are o cameră de 5 megapixeli pentru videoconferințe mai bune și o diagonală de 13,3 Full HD. Are variante de 16 și 32 de GB pentru memoria RAM și setări speciale prin care poți opri camera web dacă nu o folosești, pentru privacy.

Roboţi şi drone
 
În ceea ce privește dronele, CES nu a fost niciodată cel mai interesant eveniment, dar vor avea loc câteva prezentări interesante. DJI, unul dintre cele mai mari nume ale dronelor, nu lansează aproape niciodată aparate noi acolo. Cu toate acestea, mărcile mai puțin cunoscute din Asia fac adesea o prezentare la CES și s-ar putea să o facă din nou la evenimentul virtual din acest an. De asemenea, specialiştii se aștepta să vadă dronele obișnuite selfie și cele cu aplicații industriale sau non-fotografice. Ultimul CES, de exemplu, am văzut drona de securitate a Sunflower care acționează în jurul casei.

În ceea ce privește roboții, s-ar putea să vedem mai multe inovații dintr-o mare varietate de industrii, cum ar fi serviciile alimentare (exemplele includ robotul de tip burger de la Miso Robotics) sau roboții de livrare precum Scout de la Amazon. Big Ag este, de asemenea, un investitor proeminent în robotică și nu vom fi surprinși dacă John Deere prezintă acolo echipamente automate.

De asemenea, vom vedea probabil așa-numiții „roboți însoțitori” obișnuiți pentru copii sau vârstnici, așa cum am văzut în anii precedenți.