A început construcția platformei marine centrale a Neptun Deep. Ceremomia “tăierii oțelului” VIDEO

19 06. 2024
neptun-deep

Debutul construcției platformei este însoțit de un monent simbolic, denumit “tăierea oțelului” (steel cut ceremony în engleză), preluat din tradiția construcției de nave, o ceremonie la care era prezent si cumpărătorul viitoarei nave și care marchează începurul construcției. Tradiția datează încă de pe vremea construcției de vase din lemn și a fost preluată și de constructorii de platforme, acesta fiind de fapt momentul de la care proiectul Neptun Deep nu mai este doar un desen, ci începe să devină o realitate palpabilă.

Iată mai jos un video cu momentul ceremoniei:

Din punct de vedere tehnic, proiectul Neprun Deep presupune de fapt extracția gazelor din două zăcăminte offshore de gaze naturale,  Domino (două centre de foraj submarine cu șase sonde) și Pelican Sud (un centru cu patru sinde). Așadar include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore (cea care începe să se construiască acum), conducta principală de gaze către Tuzla, la țărmul Mării Negre, și o stație de măsurare a gazelor. Platforma amplasată în ape de mică adâncime își generează propria energie electrică și atât ea, cât și, sondele si zăcămintele vor fi operate de la distanță, deci fără personal prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

OMV Petrom, care este operator al proiectului, a făcut progrese mari în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, iar începerea forajului este estimată să înceapă în anul 2025, fiind în grafic pentru livrarea primelor cantităţi de gaze naturale în 2027, a declarat, directorul general al companiei, Christina Verchere.

“Toate contractele majore de execuţie au fost atribuite unor companii-cheie care activează la nivel global. Avem o echipă excelentă, oameni cu înaltă calificare care au realizat cu succes proiecte foarte mari în ape de mare adâncime în toată lumea, în Marea Nordului, Noua Zeelandă, Australia, Golful Mexic.

Lucrăm în paralel pe mai multe direcţii, de la autorizare şi contractare până la fabricare, instalare şi foraj. Unele dintre lucrări se desfăşoară aici, în România, altele, precum fabricarea, au loc în Indonezia şi Italia. Deci, avem mai multe locaţii unde se lucrează la diverse aspecte ale proiectului.

Ne aşteptăm să începem forajul în 2025 şi suntem în grafic pentru a livra primele cantităţi de gaze naturale în 2027, în limitele bugetului anunţat iniţial de până la 4 miliarde de euro”, a spus Verchere

Cantitatea de gaze care se estimează că va fi extrasă se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze (consumul României pe circa nouă ani) – cantitate împărțită în mod egal între Romgaz și Petrom, iar la acesl moment România va fi cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.