Dosarul se referă la un transfer de proprietate intelectuală efectuat în 2010 de Facebook către o filială din Irlanda. Fiscul acuză compania că a declarat o valoare mai mică decât cea reală a tehnologiei transferate, scăzând astfel suma datorată ca impozit Statelor Unite.
Facebook susţine că filiala irlandeză a plătit de fapt mai mult decât valoarea reală a activelor, ceea ce a dus la o supraimpozitare în SUA.
Procesul ar putea crea un precedent în justiţia americană referitor la practica uzuală a multinaţionalelor de a-şi transfera profiturile în ţările cu impozite mai mici.
Bertie Thomson, purtător de cuvânt al reţelei sociale, a declarat într-un e-mail trimis AFP că procesul se referă la ‘tranzacţii din 2020, când Facebook nu avea venituri din publicitatea pe telefoanele mobile, activităţile internaţionale erau ezitante şi produsele de publicitate digitală nu fuseseră încă validate în practică’. ‘Suntem nerăbdători să ne prezentăm argumentele în faţa judecătorului şi să punem capăt acestei proceduri contencioase care durează de câţiva ani’, a susţinut el, adăugând că ‘Activitatea noastră a înregistrat suişuri şi coborâşuri, dar ne asumăm acţiunile efectuate acum mai bine de zece ani, într-o perioadă când firma noastră era expusă la riscuri şi incertitudini ridicate’.