După o oră de la deschiderea aplicaţiei, se înscriseseră 10 solicitanţi pe pagina web www.aippimm.ro.
Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă este un program multianual de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA). Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul ‘Programul Comerţ 2016’ se va face numai cu respectarea criteriilor prevăzute de regulamentele CE.
Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie sprijinirea operatorilor economici, societăţi şi societăţi cooperative, prin facilitarea accesului la finanţare, în scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale acestora, urmărind adaptarea la cerinţele determinate de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creşterea nivelului de competitivitate, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, sporirea protecţiei consumatorilor şi securităţii alimentare.
Schema de minimis urmăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă şi dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă. Schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele opt regiuni de dezvoltare.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2016 este de 21,049 milioane de lei.
Prin implementarea programului în anul 2016, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 156 de beneficiari. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2016, iar plăţile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2016.
Ajutoarele de minimis pot fi cumulate cu ajutoare de minimis acordate în conformitate cu alte regulamente de minimis în limita plafonului de 200.000 euro (100.000 euro pentru întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost) echivalent în lei.
Ajutoarele de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeaşi măsură de finanţare prin capital de risc dacă un astfel de cumul ar depăşi intensitatea sau valoarea maximă relevantă a ajutorului stabilită pentru condiţiile specifice ale fiecărui caz de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii adoptată de Comisie.
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de investiţii în vederea obţinerii finanţării se fac online, pe pagina web www.aippimm.ro.