A intrat astăzi în vigoare legea europeană privind libertatea și independența mass-media
Acest nou act legislativ prevede garanţii împotriva interferenţelor politice în deciziile editoriale şi împotriva supravegherii jurnaliştilor. Legea garantează funcţionarea mai uşoară a mass-mediei pe piaţa internă şi online. De asemenea, regulamentul urmăreşte să asigure independenţa şi finanţarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum şi transparenţa privind proprietatea asupra mass-mediei şi alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat.
„Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conştientă de faptul că jurnaliştii au un rol esenţial pentru democraţie şi că trebuie protejaţi. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”, a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă Comisiei Europene, Vera Jourova.
La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a amintit că „societăţile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democraţiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu ameninţări la adresa libertăţii şi a pluralismului mass-mediei şi cu norme naţionale diferite, neuniforme”.
„Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societăţile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanţii comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, şi vor putea fructifica mai bine oportunităţile legate de funcţionarea pe piaţa noastră unică fără nicio interferenţă, privată sau publică”, a explicat comisarul european.
Propus de Comisie în septembrie 2022, acest regulament instituie mai multe măsuri de protecţie a dreptului la pluralitatea mass-mediei, care au devenit aplicabile după șase luni.
Sursa foto: Flickr