A intrat în vigoare în Germania pensionarea la 63 de ani, pentru 45 de ani de cotizare
Începând de la 1 iulie, aceste acte normative devin efective, după o lungă dezbatere în marea coaliţie a cancelarului Angela Merkel pe marginea acestei forme de pensionare anticipată, de care vor putea beneficia cei născuţi între 1952 şi 1963.
Formula a fost aprobată în ianuarie de Consiliul de Miniştri şi a trecut de Parlament datorită voturilor marii coaliţii, în pofida unor divergenţe atât între conservatorii lui Merkel, cât şi în cadrul Partidului Social Democrat, aflat la guvernare.
Criticile blocului conservator semnalau că măsura intră în contradicţie cu amânarea pensionării la 67 de ani, aprobată de prima mare coaliţie a lui Merkel din perioada 2005 – 2009, şi care îşi menţine ritmul progresiv de aplicare pentru viitorii pensionari.
Unii experţi consideră că măsura este incorectă faţă de generaţiile viitoare, aduce prejudicii economiei germane şi reprezintă un exemplu prost pentru partenerii din UE, pe care Berlinul i-a presat să crească vârsta de pensionare ca parte a măsurilor necesare în contextul crizei.
Critici au existat şi din partea membrilor unei ramuri a SPD, care considerau că legea reprezintă o trădare faţă de reformele impulsionate de ultimul său cancelar Gerhard Schroeder, care au trasat drumul spre creşterea vârstei de pensionare, reforme ce au nemulţumit electoratul partidului, dar au consolidat Germania în faţa crizei.
În final, s-a ţinut cont de argumentul ministrului Muncii, social democrata Andrea Nahles, potrivit căreia reforma nu este ‘o invitaţie’, la pensionarea anticipată, ci un act de justiţie pentru cei care au completat cei 45 de ani de cotizare.
O dată cu această formulă de pensionare anticipată, au intrat în vigoare marţi o serie de îmbunătăţiri ale pensiilor pentru mamele cu copii născuţi înainte de 1992, de care vor beneficia circa 9,5 milioane de femei şi pentru care este alocată cea mai mare parte a bugetului stabilit pentru reformă.
Pentru aplicarea pachetului de reforme se prevede un cost adiţional de până la 11 miliarde euro anual, până în 2030, ce va fi finanţat din rezervele asigurărilor obligatorii de pensii.
În paralel cu aceste reforme, vor fi majorate, tot de la 1 iulie, pensiile pentru 20,5 milioane de pensionari din Germania, cu 2,5 % pentru cei din estul ţării şi cu
1,6 % pentru cei din vest.
La circa 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului – în noiembrie 1989 – şi de la reunificarea ţării – octombrie 1990 – pensiile din est au ajuns la un nivel de 92,2% din cele din vest.