Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, un om de afaceri miliardar care a condus Italia timp de nouă ani şi a creat cea mai mare companie media din ţară, Mediaset, înainte de a transforma peisajul politic, a murit luni, potrivit anturajului său şi unor surse citate de Reuters şi France Presse.
Berlusconi, care avea 86 de ani, suferea de leucemie „de ceva vreme” şi a dezvoltat recent o infecţie la plămâni, scrie Agerpres.
Partidul Forza Italia al lui Berlusconi face parte din coaliţia de dreapta a prim-ministrului Giorgia Meloni şi, deşi el însuşi nu a avut un rol în guvern, moartea sa este posibil să destabilizeze politica italiană în următoarele luni, notează Reuters.
Supranumit „nemuritorul” pentru longevitatea sa în politică, senatorul şi omul de afaceri, care a marcat profund peisajul politic al ţării sale, a fost din nou internat vineri la spitalul San Raffaele din Milano, unde a fost spitalizat de mai multe ori, aminteşte AFP.
Magnatul media miliardar, cu o avere estimată la aproximativ 7 miliarde de dolari (6,4 miliarde de euro), purta un stimulator cardiac încă de la 70 de ani, iar în 2016 a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord pentru înlocuirea valvei aortice şi supravieţuise unei lupte cu cancerul la prostată.
„Este sfârşitul unei epoci”, a declarat Guido Crosetto, ministrul italian al apărării, care a spus:”Îl iubeam mult. La revedere, Silvio!”
Decesul său a fost semnalat pentru prima oară luni de ANSA, agenţia de presă italiană. Fratele lui Berlusconi, Paolo, precum şi copiii au sosit la spital la scurt timp după moartea sa luni, a relatat ANSA.
Aflat sub tratament în spitalul San Raffaele din Milano pentru leucemie, el s-a internat vineri după ce mai fusese spitalizat de câteva ori. Potrivit media italiene, Berlusconi nu mai răspundea în ultimul timp la tratamentul împotriva cancerului.
Berlusconi, a cărui viaţă se confundă cu istoria Italiei din ultimii 30 de ani, era membru al Senatului italian, dar nu a avut un rol guvernamental în coaliţia conservatoarea a Georgiei Meloni, care guvernează în prezent ţara.
Adorat sau detestat, amator recunoscut de femei mult mai tinere decât el, inclusiv de call-girls, el s-a văzut implicat în numeroase procese legate de controversatele sale petreceri „Bunga Bunga”.
Pe plan extern, Berlusconi este cunoscut pentru seria de scandaluri în care a fost implicat, gafele devenite legendare şi procesele şi acrobaţiile sale diplomatice repetate.
Aliat incomod al şefei guvernului de extremă dreaptă Giorgia Meloni, el a pus-o în încurcătură de mai multe ori prin declaraţiile sale rusofile după invazia Rusiei în Ucraina. Amic personal al lui Vladimir Putin, pe care l-a primit în mega-vila sa din Sardinia, Berlusconi a atribuit de mai multe ori responsabilitatea conflictului asupra Kievului.
El a rămas popular printre o parte din italieni, partidul său Forza Italia, pe care l-a fondat în 1994, supravieţuindu-i declinului său lent, care a scăzut de la aproape 30% în alegerile legislative din 2001, la 8% în 2022.
Alessandro Cattaneo, coordonator adjunct al Forza Italia, a chemat luni la păstrarea unui minut de reculegere pentru fostul său coleg, la RAI News 24, canal al televiziunii publice.