A Patra Revoluție e una a cunoașterii, a schimbului instantaneu și ubicuu de informații și cunoștințe, a accelerării inovației și a intrării tehnologiilor avansate în viața de zi cu zi. Iată la ce probleme trebuie să ne adaptăm.
Polarizarea spațiului muncii
A patra revoluție industrială are tendința de a distruge ceea ce a treia a creat: clasa de mijloc. Oarecum în relație cu fenomenul descris mai sus apare și o polarizare a cerințelor din piața muncii. Revoluția cunoașterii face inutile funcțiuni din zona de mijloc, funcțiuni care erau îndeplinite până de curând de oamenii cu studii medii sau chiar superioare, fără mare specializare. Fenomenul nu e nou, gândiți-vă câte persoane cu școală de contabilitate lucrau în departamentul contabil al unei companii acum 30 de ani, sau câte posturi de casieri au desființat ATM-urile, etc. Dar tendința se accelerează.
Posturile care au și vor avea mare căutare sunt cele foarte specializate, de oameni foarte capabili, experți în domeniul lor. Va dispărea, de pildă, nevoia de diplome la metru, care nu spun nimic, și se va accentua nevoia unei educații de mare calitate, aplicată, vizionară, globală.
Inegalitatea
Acest nou fel de a crea valoare tinde să-i favorizeze pe cei care pot produce inovație disruptivă și pe cei care le sprijină ideile investind în ele. Există multă îndârjire în lume acum pentru că cei mai bogați 1% din bogații planetei dețin 50% din averea colectivă, mai mult decât cei mai săraci 3,6 miliarde!! E o cifră uluitoare, șocantă.