A scăzut numărul de reclamații înregistrate de furnizorii de internet – ANCOM

În 2021, numărul de reclamații înregistrate de principalii furnizori de servicii de acces la internet, atât la puncte fixe, cât și mobile, a scăzut, și in contextul în care a scăzut numarul de incidente de securitate înregistrate anul trecut în sectorul telecom. Testele valide realizate anul trecut prin intermediul aplicațiilor Netograf indică faptul că au crescut vitezele medii de download la nivel național pentru internet, anunță Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Lidia Neagu - joi, 28 iul. 2022, 17:18
A scăzut numărul de reclamații înregistrate de furnizorii de internet - ANCOM

Numarul reclamatiilor inregistrate in anul 2021 la o mie de conexiuni active pentru principalii furnizori de servicii de acces la internet la punct fix a scazut, incadrandu-se intre 67 si 384 de reclamatii in functie de furnizor. De asemenea, si in cazul serviciilor de acces la internet mobil, numarul reclamatiilor inregistrate la o mie de conexiuni active este in scadere si se incadreaza in intervalul 2–19 reclamatii.

Media națională pentru download și upload la internetul fix

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arata ca in anul 2021 viteza medie de download la nivel national pentru internetul fix a crescut cu aproape 40% fata de anul 2020, pana la 259,8 Mbps, in timp ce viteza medie de upload a inregistrat o crestere aproximativa de 60%, ajungand la 179,1 Mbps.

Datele inregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se coreleaza cu tendinta generala rezultata din raportarile de date statistice ale furnizorilor de comunicatii electronice, care indica o crestere cu 15% fata de anul precedent a numarului conexiunilor de foarte mare viteza (cel putin 100Mbps) la puncte fixe.

Situația la nivleul județelor

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variaza de la un judet la altul, intre 65,1 Mbps (Mehedinti) si 249,6 Mbps (Harghita). In ceea ce priveste conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variaza intre 15,7 Mbps (Valcea) si 56,4 Mbps (Vrancea).

In ceea ce priveste viteza medie de upload pentru conexiunile de internet fix, aceasta a fost cuprinsa intre 51 Mbps (Salaj) si 181,2 Mbps (Harghita), iar pentru conexiunile de internet mobil, intre 5,5 Mbps (Buzau) si 16,2 Mbps (Vrancea).

Media națională de download și upload pentru internetul mobil

Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indica o viteza medie de download la nivel national pentru internetul mobil de 30,3 Mbps, in crestere cu 25% fata de anul trecut, respectiv o viteza medie de upload de 10,6 Mbps pentru internetul mobil la nivel national pe parcursul anului 2021, pastrandu-se constanta fata de 2020.

 

Raportul ANCOM

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet in anul 2021 a fost realizat pe baza unui numar de 187.497 de teste valide efectuate prin intermediul aplicatiilor Netograf. Raportul poate fi consultat aici.

Raportul ofera, pe langa informatiile privind vitezele de download si upload si informatii cu privire la intarzierile si variatiile intarzierilor de transfer a pachetelor de date atat pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cat si pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe judete privind numarul de teste, vitezele de download si upload medii si intarzierile medii, precum si informatii legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecventa reclamatiilor utilizatorilor si termenul de solutionare a acestora.

Netograf este o platforma electronica conceputa de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din Romania un instrument independent, obiectiv si gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care il platesc. Utilizatorii pot verifica in acest fel daca serviciul de internet utilizat se ridica la calitatea prevazuta in oferta si in contractul incheiat. Totodata, acestia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obtinute pe baza testelor realizate de utilizatorii Netograf. Platforma Netograf cuprinde aplicatia web, aplicatia desktop pentru terminale fixe ce poate fi descarcata de pe www.netograf.ro si aplicatiile mobile pentru sistemele de operare Android si iOS disponibile in magazinele dedicate (Google Play pentru Android si App Store pentru iOS).

 

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...