A trecut moţiunea PSD. Orban: Nu accept ca Florin Cîţu să fie judecat de partidul care în ultimii ani a făcut praf bugetul ţării
El a spus că această moțiune a fost „o mișcare politicianistă” a PSD, care „a făcut praf bugetul țării”.
Premierul a mai afirmat că la rectificare s-a văzut clar că peste 18 milioane de lei fuseseră „trecuți din burtă, din pix, nu au existat”.
Senatul a adoptat, luni, moţiunea simplă la adresa ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Moţiunea a primit 59 voturi „pentru”, 56 voturi „contra”, două „abţineri.
Deşi moţiunea a trecut, decizia de demitere îi va aparţine premierului. Şi asta pentru că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, nu a fost validat de Parlament după audierea în comisia de specialitate, înainte să fie numit de Guvern. Deci, Parlamentul nu i-a sprijinit din start numirea pentru postul de ministru al Finanţelor.
Moţiunea simpla, intitulată „Guvernarea PNL, numele tău este austeritate”, împotriva ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, a trecut.
Ce se spune în moţiune
Moţiunea simplă intitulată „Guvernare PNL, numele tău este austeritate” a fost iniţiată de 41 de senatori social-democraţi şi a fost citită în plenul Senatului de social-democratul Viorel Arcaş.
„Domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, se precizează în moţiunea simplă.
Potrivit sursei citate, singura „certitudine” după învestirea Guvernului Orban şi instalarea lui Florin Cîţu la Finanţe „este, în acest moment, scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populaţia României în creşterea facturilor, a preţurilor bunurilor şi tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare şi inflaţie”.
În moţiune se mai afirmă că „indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate, luni, 2 decembrie, de Banca Naţională a României (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%. Luni, acest indice a urcat la 3,03%, cel mai mare nivel din 29 octombrie, când a fost tot 3,03%”. Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe”.
În document se face referire şi la „algoritmul pentru concedieri, care a fost deja stabilit: simplu, sec, procentual. Este măsura Must Have cu numărul 4 din lista lui Cîţu – introducerea principiului 85/15, adică angajaţii din sectorul bugetar nu pot să reprezinte mai mult de 15% din totalul angajaţilor din economie”.
„Din cei aproximativ 6 milioane de angajaţi – la stat şi în mediul privat, ar mai rămâne 900.000 de oameni să lucreze în tot sistemul de stat din cele aproximativ 1.300.000 de persoane angajate în aparatul public – ministere, agenţii, administraţie locală, profesori, medici, pompieri, poliţişti, militari, cercetători etc. Diferenţa este exact de 400.000 cât au anunţat că vor să dea afară! Dacă ar fi doar nişte cifre seci şi nişte calcule simple cu procente, am putea chiar să plusăm, dar, ce să vezi, în tot aparatul administrativ – central şi local – lucrează doar 280.0000 de oameni care, evident, nu pot fi daţi afară toţi!”, se arată în moţiunea iniţiată de PSD.
Radu Oprea(PSD): Cîţu trebuie să plece din funcţie pentru că judecă şi gândeşte greşit
Senatorul PSD Radu Oprea a declarat luni că ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, trebuie să plece din funcţie pentru că „judecă şi gândeşte greşit”, încercând să impună „idei care au definit un program de guvernare anacronic”.
„V-am studiat în decursul timpului şi atunci când am fost colegi la Comisia economică şi, mai apoi, când aţi devenit ministru al Finanţelor Publice şi la început am crezut că este vorba despre o fobie, tripofobie, sau fobia găurilor. Între timp am constatat că este mult mai grav de atât şi văzând acel selfie minunat pe care vi l-aţi făcut în ziua moţiunii de cenzură am înţeles că este vorba despre narcisism şi acest lucru ne afectează pe toţi. Narcisismul dumneavoastră se manifestă prin faptul că neapărat profeţia pe care aţi făcut-o de foarte multe ori isteric, atunci când vorbeaţi despre ce face PSD la guvernare, trebuie să se îndeplinească astăzi şi trebuie să găsiţi toate mijloacele ca cei 4,4% deficit să fie reali. Nu contează dacă nu mai colectăm în ultimele 2 luni, nu contează că am dat drumul la un desfrâu al cheltuielilor publice, contează doar dumneavoastră şi profeţia dumneavoastră că vom avea 4,4% deficit. Nicio instituţie europeană, nicio instituţie mondială, fie că vorbim de FMI, fie că vorbim de Comisie, fie că vorbim de alte instituţii, niciuna astăzi nu prognozează un deficit de 4% măcar”, a spus Radu Oprea, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii „Guvernare PNL, numele tău este austeritate”.
El a adăugat că declaraţiile lui Cîţu despre deficit au făcut „să explodeze cursul euro/leu, lucru care are impact asupra tuturor românilor”.
Oprea a adăugat că motivul principal pentru care ministrul Finanţelor ar trebui să plece ţine de „ideile pe care le-a introdus în programul de guvernare”.
„Sunt idei care au definit un program de guvernare anacronic (…). Retorica FMI, a BM, a CE s-a schimbat mai ales după criza din 2008 în care şi-au recunoscut incapacitatea modelului economic, mai ales cu criza din Grecia”, a declarat senatorul PSD.
Oprea a adăugat că pot fi găsite şi alte soluţii economice în locul unui program de austeritate pe care-l propune PNL prin Cîţu.
„Statul minimal a eşuat, şi nu o spun eu, o spune FMI şi celelalte instituţii pentru că în Chile sau în Georgia astăzi sunt demonstraţii de stradă pentru că oamenii nu mai suportă ilegalităţile aşa cum sunt ele astăzi”, a afirmat senatorul PSD.
Oprea a susţinut că este momentul ca ministrul Finanţelor Publice să plece pentru că „judecă şi gândeşte greşit”.
„Citez din dânsul: ‘sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în România, nu învăţământul, nu sănătatea’. Doamnelor şi domnilor, pentru a ne recâştiga sănătatea, măcar mentală, în această ţară, domnul Cîţu trebuie să plece. Şi aş vrea să vă rog ca astăzi să-i facem un cadou noi toţi cei din sală, împreună, domnului Cîţu şi să votăm pentru moţiunea simplă, astfel încât domnul Cîţu să poată să-şi împlinească un vis – acela de a avea cel mai faimos selfie care va deveni cu certitudine viral pentru că milioane de români vor da like la poza, ultima poză, a domnului Cîţu pe treptele Ministerului Finanţelor”, a conchis Oprea.
Senatorul social-democrat Eugen Teodorovici a anunţat săptămâna trecută, în plen, depunerea moţiunii simple intitulate „Guvernarea PNL, numele tău este austeritate”.
„Grupul parlamentar al PSD din Senat depune moţiunea simplă cu titlul „Guvernarea PNL, numele tău este austeritate”, a declarat Teodorovici. În context, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a propus programarea dezbaterii moţiunii luni, săptămâna viitoare. „Potrivit art. 166, la moţiunile simple termenul maxim este de şase zile, în consecinţă, eu vă propun să fie săptămâna viitoare, probabil luni, să programăm moţiunea simplă. După verificare vă voi anunţa dacă au fost semnăturile necesare”, a spus Meleşcanu, săptămâna trecută.