A treia generație Dacia Duster: design modificat, noi echipamente, cinci moduri de deplasare – VIDEO
Eveniment așteptat de mulți dintre cei care deja apreciau atuurile modelului Dacia Duster, dar și de cei care, până acum, nu erau convinși de valențele modelului produs exclusiv în România, prezentarea celei de a treia generații a vehiculului aduce noutăți evidente. De la platformă la design, motorizări, confort și sisteme de asistență micul SUV se înscrie pe traiectoria unui nou succes comercial. Chiar dacă par vorbe mari, ele au la bază atât poziția fruntașă a modelului în clasamentele naționale de vânzări din mai multe țări europene cât și locul patru din topul segmentului SUV-uri de clasă B la nivelul întregului continent chiar în anul schimbării de generații. Deși mai puțin evident, se întâmplă extrem de rar ca un model care are deja șase ani pe piață – a doua generație, cea aflată acum pe piață, a fost lansată în 2017 – și care se îndreaptă către schimbarea de generații să se claseze atât de sus în preferințele clienților europeni.
Conform oficialilor Dacia, din 2010 – momentul lansării primei generații – Duster a fost vândut în 2,2 milioane de exemplare, iar în 2022 a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice. Zilnic, aproape 1.000 de vehicule Dacia Duster ies de pe linia de asamblare a uzinei de la Mioveni, ceea ce echivalează cu o cadență apropiată de un vehicul pe minut.
Design fără artificii de stil
În timpul prezentării care a avut loc în Portugalia, oficialii Dacia ne-au prezentat în detaliu noul Duster evidențiind faptul că, deși pare mai lung, vehiculul are aceleași dimensiuni cu generația actuală. Într-adevăr, prin utilizarea unor volume simple, dreptunghiulare, la zonele laterale și a unei capote a motorului plată, mașina a căpătat aerul unui vehicul de clasă compactă (C) deși este, în continuare, un model de clasă B (subcompact).
„Chiar înainte de a începe să lucrăm la stilul noului Duster, am lucrat la proporțiile sale, pentru a-i da o postură echilibrată. Faptul că am început prin identificarea proporțiilor potrivite ne-a permis să evităm ulterior orice artificiu de stil”, a explicat David Durand, directorul de design Dacia.
Echipa de designeri a început lucrul pornind de la volume simple: habitaclul, capota motorului, forma aripilor, etc. Apoi, au asamblat toate aceste elemente, având ca rezultat un stil modern, cu planuri drepte și forme bine demarcate. Simplitatea formelor și a volumelor se reflectă în fiecare detaliu al designului, de la partea frontală verticală, la pasajele roților ușor evazate, la hayonul amplu și la suprafețele vitrate laterale demarcate de linii clare, de la portiera față până la geamul de custodă.
Noul Duster dispune de un ansamblu de elemente de protecție care înconjoară într-un mod armonios și inspirat întreaga parte inferioară a caroseriei, de la bara frontală, continuând cu pasajele roților, cu protecțiile laterale și terminând cu bara din spate. Impresia generală creată este cea a unui vehicul robust, pregătit pentru incursiunile outdoor.
Un detaliu interesant și util totodată este materialul din care sunt realizate elementele de protecție. Cei de la Dacia au găsit soluția de a renunța la aplicarea vopselei pe suprafața acestor elemente, culoarea fiind impregnată în material. Astfel, pe lângă protejarea mediului, producătorul îi ajută pe clienți să scape de eventualele zgârieturi inestetice de pe scut, protecții laterale sau praguri. Denumit Starkle, acest material a fost utilizat deja în unele componente ale conceptului Manifesto și are o compoziție care îi dă un aspect închis la culoare, cu striații albe.
Spațiu mai mult pentru pasageri
Deși lungimea mașinii a rămas aceeași, oficialii Dacia ne-au asigurat că, grație platformei CMF-B, mașina asigură un spațiu mai mare pentru pasageri fără a sacrifica din spațiul pentru bagaje.
„Am căutat să stabilim o adevărată coerență între designul exterior și cel interior. Stilul habitaclului este robust și dă impresia unui spațiu în care ești protejat. Duster nu ar fi Duster fără un habitaclu ingenios și practic care facilitează viața de zi cu zi a utilizatorilor. Totul este conceput pentru a vă simți ca acasă, atât pe locurile din față, cât și pe cele din spate”, a declarat David Durand.
În acest context, noua planșă de bord este mai, înaltă, verticală, amplă, și integrează un bandou larg. Coerența cu stilul exterior este exprimată și prin forma aeratoarelor, inspirată din designul folosit la pasajele roților.
La fel ca în exterior, designul interior nu omite ceea ce este esențial, util. O atenție specială a fost acordată ergonomiei. Noul Duster dispune de un ecran central de 10,1 inchi situat în câmpul vizual și orientat cu 10 grade spre șofer. Maneta de acționare a cutiei de viteze automate este de asemenea foarte ușor de manevrat, la fel ca volanul, a cărui calotă este ușor aplatizată atât în partea superioară, cât și în cea inferioară.
Din detaliile despre Dacia Duster nu trebuie omisă nici noua semnătură în formă de Y prezentă atât în interior cât și în exterior. În habitaclu regăsim „Y” în forma aeratoarelor și pe panourile portierelor, în timp ce în exterior, semnătura luminoasă în formă de Y este prezentă atât la blocurile optice față, cât și la cele din spate. Același Y se regăsește în desenul jantelor din aliaj.
Dacia Duster, pe o nouă platformă
Așa cum spuneam, a treia generație Dacia Duster este dezvoltată pe platforma CMF-B a grupului Renault, inaugurată odată cu noile modele Sandero și Logan și adoptată ulterior de Jogger. Competitivă și extrem de flexibilă, această bază tehnică oferă o mare versatilitate, în cazul Duster permițând majorarea spațiului interior, dar și un confort sporit și o diminuare a zgomotului și vibrațiilor produse în timpul deplasării.
Chiar mai important, noua platformă, mult avansată față de cea anterioară, asigură un comportament mai dinamic, o ținută de drum superioară și permite dotarea mașinii cu sisteme de propulsie mild hybrid și full hybrid.
Aceeași platformă, completată de un design inspirat și soluții tehnice ingenioase îi asigură noului model un acces facil pe drumrui neamenajate. În cazul versiunii 4×4, garda la sol a mașinii este de 217 mm (cea mai mare din segment), iar unghiurile de atac și degajare de 31 de grade, respectiv, 36 de grade.
Micul SUV dispune de o transmisie 4×4 Terrain Control cu cinci moduri de conducere: AUTO – transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză, SNOW – optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj, MUD/SAND – pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase, OFF-ROAD – oferă bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile (Este apropiat ca performanță de modul 4×4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului) și ECO – permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului.
Spre surprinderea și încântarea multor utilizatori ai unui Duster din generațiile anterioare, pe lângă toate cele de mai sus, mașina are sistem de control al vitezei la coborâre (Downhill speed control). Acest sistem, deosebit de util în off-road sau la coborârea unor pante abrupte, acționează asupra sistemului de frânare pentru a menține sub control viteza vehiculului (în funcție de solicitarea șoferului) între 0 și 30 km/h. Sistemul acționează asupra tuturor treptelor cutiei de viteze, inclusiv cea de marșarier. Șoferul nu trebuie să se preocupe de acționarea pedalelor de accelerație și de frână, ci doar de manevrarea volanului.
Desigur, nu lipsește nici sistemul de informații „All Road”, cel grație căruia pe ecranul central sunt afișate unghiul de înclinare laterală dreapta/stânga al vehiculului, unghiul de tangaj pentru a aprecia pantele la urcare sau coborâre sau repartizarea puterii între puntea față și spate (pentru versiunea 4×4).
Gamă de motoare fără diesel
Chiar dacă mulți dintre clienții Dacia Duster își doresc un vehicul alimentat cu motorină, din gama de propulsoare a modelului dieselul lipsește cu desăvârșire. Totodată, mașina nu dispune, cel puțin în momentul lansării, de un sistem plug-in hybrid. Explicația lipsei acestor opțiuni pentru potențialii clienți a venit chiar de la Denis Le Vot, directorul global al mărcii.
„Nu știu încă dacă Dacia Duster va avea, la un moment dat, sistem plug-in hybrid. Ajungem din nou la costuri. Normele de depoluare sunt foarte stricte. În cazul primei variante Euro 7 ar fi trebuit să dotăm mașinile cu un soi de încălzitor electric care să aducă motorul la temperatura optimă de funcționare înainte de a îl porni cu adevărat. Pentru ca emisiile medii să fie constante din momentul pornirii până în cel al opririi. Asta ar fi costat sute de euro per mașină. Bani care s-ar fi reflectat în preț. Când faci calculele îți dai seama că e mai util să ai în gamă doar benzină, sisteme Full Hybrid și Mild Hybrid. Tot de aceea nu mai avem motor diesel în gama Dacia Duster. Sau, vom avea unul, dar doar pentru piața din Maroc unde nu ne sunt impuse astfel de norme. Oricum, dacă normele viitoare o vor impune, vom putea dota Duster și cu sistem PHEV. Îl avem la Renault. Dar întâi să aflăm exact ce înseamnă Euro 7. Nimeni nu știe clar încă”.
Prin urmare, fără diesel sau plug-in hybrid, micul SUV produs exclusiv în România își va aștepta clienții doar cu deja cunoscutul ECO-G 100, sistem dual benzină – GPL care permite deplasarea fără realimentare, cu ambele rezervoare pline, până la 1.300 km. Lider incontestabil al pieței GPL în Europa, singurul constructor care propune motorizări cu carburație mixtă benzină și GPL pe ansamblul gamei sale de modele, Dacia ne asigură că Duster va emite, în cazul echipării cu ECO-G, cu 10% mai puțin CO2 decât o motorizare echivalentă alimentată cu benzină.
Singura variantă care permite echiparea mașinii cu sistemul de tracțiune 4×4 este TCe 130, motorizare care combină un nou motor termic de 1,2 litri, turbo, cu trei cilindri, bazat pe ciclul Miller (randament optimizat și pierderi mai reduse prin pompare) cu un sistem mild hybrid de 48V. Acesta din urmă susține motorul termic doar în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea consumului mediu și a emisiilor de CO2 cu circa 10%.
Conform celor de la Dacia, caracteristicile dinamice ale TCe 130 (reprize, accelerații) sunt superioare celor ale actualului motor cu denumire similară, fiind mai reactiv și oferind mai multă suplețe în utilizare. Pentru încărcarea bateriei de 0,9 kWh este suficientă frânarea regenerativă. Cei care optează pentru acest sistem de propulsie pot alege tracțiune 4×4 sau 4×2, în ambele variante fiind
disponibilă o cutie de viteze manuală cu șase trepte.
Vârful de gamă al gamei Dacia Duster este, ca și în cazul modelului Jogger, sistemul Full Hybrid. Motorizarea HYBRID 140 este bazată pe tehnologii dovedite și recunoscute în cadrul grupului Renault și este alcătuită dintr-un motor cu patru cilindri de 1,6 l alimentat cu benzină, care dezvoltă 94 CP, din două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și dintr-o cutie de viteze automată electrificată. Aceasta dispune de patru trepte dedicate motorului termic și alte două alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă ca urmare a absenței ambreiajului.
Frânarea regenerativă, combinată cu capacitatea ridicată de recuperare a energiei de care dispune bateria de 1,2 kWh (230V) și cu randamentul cutiei automate, permit ca până la 80% din timpul de rulare în oraș să se realizeze în modul electric, asigurând totodată o economie de carburant de până la 20% în ciclu mixt și până la 40% în ciclu urban. Demarajul se realizează sistematic în mod 100% electric.
Indicii despre preț
Deși au evitat să anunțe prețurile cu care Dacia Duster va ajunge la clienți începând din primăvara anului viitor, oficialii mărcii nu s-au oprit să specifice că Duster „va rămâne fidel poziționării «value for money», specifică mărcii Dacia. El va combina prețurile cele mai accesibile din segmentul său cu un habitaclu mai spațios pentru a oferi cel mai bun raport preț/prestații de pe piață”.
Totuși, Denis Le Vot a dezvăluit faptul că „lista de prețuri va începe sub 20.000 de euro. Nu pot spune mai exact pentru că nici eu, nici tu, nu știm care va fi prețul aluminiului în 2024. Nici al altor materii prime. Dar vom reuși să îl ținem sub 20.000 de euro. Sunt sigur”.
Același șef global al mărcii Dacia, considerând că Duster are un preț „imbatabil”, a explicat șți cum reușește marca sa să ofere mașina la un preț sub cel al tuturor concurenților. „Dacia este foarte importantă pentru Renault și invers. Pe deoparte noi (n.n. – Dacia) avem o profitabilitate cu două cifre, în timp ce Renault are doar cu o cifră. Pe de altă parte, noi nu investim atât de mult în dezvoltarea mașinilor pentru că luăm componente deja dezvoltate de Renault pentru mașinile sale. Deci nu suntem nevoiți să amortizăm sumele mari pe care le plătesc producătorii auto pentru dezvoltarea mașinilor. Dacă nu am fi avut această strategie, mașinile Dacia ar fi fost mult mai scumpe. Tocmai pentru că sumele pe care trebuie să le amortizăm nu sunt atât de mari, nu suntem nevoiți nici să oferim discounturi pentru a vinde mai multe mașini și nici să vindem ieftin companiilor de închirieri. Mulțumită acestui sistem aducem bani pentru Dacia și pentru Renault. Mai e de știut că lucrurile funcționează și invers atunci când Renault vine la noi și spune că va prelua un model pentru a îl vinde pe piața din America Latină (n.n. – acolo unde modelele sunt vândute sub marca Renault)”.
Pentru a afla mai multe detalii despre prețuri și echipări nu ne rămâne decât să așteptăm anul 2024, atunci când, după o lansare oficială la expoziția auto de la Geneva din luna martie, mașina va ajunge la clienți către finalul verii. Deocamdată, știm că SUV-ul produs la Mioveni va fi disponibil în patru linii de echipare – Essential, Expression, Extreme și Journey. Mai exact, primele două vor acoperi dotările cu adevărat esențiale, în timp ce ultimele, cele superioare, sunt împărțite în două direcții, una destinată amatorilor de outdoor și adaptată unei utilizări intensive (Extreme) și cealaltă celor care preferă eleganța discretă și confortul (Journey). Conform oficialilor mărcii, aceste două versiuni superioare „vor fi propuse la prețuri echivalente”.
Citește și:
– Director Dacia: După Duster va urma Bigster, dar și o nouă generație Spring
– Dacia Bigster: motor de 1.8 litri și sistem e-AWD – presa franceză