România va ajunge mâine la 1.111 kilometri de autostradă și drum expres, odată cu inagurarea de pe A0 – API

Rețeaua națională de autostrăzi și drumuri expres atinge cifra de 1.111 km, odată cu inaugurarea celor peste 10 kilometri dintre DN4 și A2 din Autostrada Bucureștiului A0, conform calculelor Asociației Pro Infrastructură (API). Amintim că miercuri, 31 iulie, urmează să fie dată în trafic ultima secțiune a lotului 1 din A0 Sud.
Anemona Andone - mar, 30 iul. 2024, 11:25
România va ajunge mâine la 1.111 kilometri de autostradă și drum expres, odată cu inagurarea de pe A0 - API

kilometri a0

„Gata până la A2, în sfârșit. Mâine, 31 iulie, se deschide traficul pe Autostrada A0 Sud între nodurile cu DN4 (Popești-Leordeni / Oltenița) și Autostrada A2, adică restul de aproximativ 10 kilometri rămași din lotul 1”, transmite API pe pagina proprie de Facebook.

Potrivit API, este un tronson mult-așteptat și mult-întârziat.

Contractul pentru cei 16,93 kilometri a fost semnat în 26 august 2019 cu turcii de la Alsim Alarko, a primit ordin de începere în 3 octombrie 2019 și prevede 12 luni de proiectare și 30 de execuție.

Termenul contractual inițial de finalizare, 3 aprilie 2023, a fost prelungit până în octombrie 2023 din cauza problemelor cu aprovizionarea de materiale și a blocajelor cu relocările de utilități, după care au urmat noi extensii, explică cei de la API.

43 din 100 kilometri ai A0 dați în exploatare

kilometri a0

Potrivit calculelor acestora, am ajuns la 33,23 kilometri dați în exploatare pe A0 Sud (DN6-A2), plus 9,5 km pe A0 Nord (DN1-A3), deci 42,73 din cei aproximativ 100 km care vor înconjura Capitala pe A0.

„Acum presiunea se mută complet pe grecii de la Aktor de pe lotul 3 (DN6-A1)”, atrage atenția API.

Potrivit API, șansele ca Aktor să inaugureze, chiar și în sistem semi-profil, sectorul DN6-A1 în 2024 sunt pur teoretice. „Ar fi foarte dificil și pentru un antreprenor puternic și serios. Aktor? Misiune imposibilă”, adaugă API.

Argumentele? O groază: două structuri NEÎNCEPUTE (nu sunt forați piloții fundațiilor!) la Clinceni și Domnești-Țegheș. Încă sunt găuri în autostradă date de blocajele cu relocările de utilități. Podul peste calea ferată e mult în urmă. Plus alte pasaje pe/peste A0 aflate în diverse stadii (grinzi, armare, suprabetonare, rampe). Și, desigur, finisajele: șanțuri, taluzări, parapete, marcaje, panouri fonoabsorbante, mai spun cei de la API.

Circulația pe secțiunea cuprinsă între DN4 și A2 a lotului 1 Sud din Autostrada Bucureștiului A0 va fi deschisă miercuri, 31 iulie, a anunțat duminică pe șantier ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. El a spus că monitorizează lucrările și pe lotul 3 Sud, astfel încât acestea să fie finalizate la toamnă.

FOTO: Nodul A0-A2, 29 iulie 2024, Andrei Pașa / Infrastructure Romania (sursa: Facebook API)

kilometri a0

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...