Asocierea de antreprenori turci (Mapa – Cengiz) a adus prima foreză de mare capacitate și a început forajele pentru fundațiile primilor piloți ai viaductului Boița, care va avea o lungime de aproximativ 650 m, a transmis șeful CNAIR pe pagina proprie de Facebook.
Potrivit lui, întreaga structură (formată din două căi independente) va fi susținută de 411 piloți, lungimea totală a piloților forați este de peste 11.000 metri liniari.
Pistol a precizat că, până în anul 2028, pe traseul secțiunii Boița – Cornetu, în lungime de 31,33 km, urmează să fie construite:
– 24 de viaducte,
– 25 de poduri,
– 1 ecoduct,
– 7 tuneluri.
Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructură (API) apreciază că ar fi un miracol să fie finalizat în cinci ani acest tronson montan din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), cel mai important proiect rutier al României.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis la începutul lunii aprilie autorizație de construire pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), mai exact pentru primul kilometru dinspre Boița. Aici urmează să fie construit un viaduct de 650 de metri. Amintim că asocierea Mapa – Cengiz a câștigat contractul pentru acest lot montan din prima autostradă transcarpatică a României.
Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km)
Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;
Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);
Valoarea contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Termen deschidere: 2028.