Autostrada Bucureşti – Borş este de departe şoseaua de mare viteză cu cele mai multe recorduri negative. Cu cinci rezilieri, cheltuieli de peste 1 miliard de euro şi doar 110 kilometri inauguraţi din 600, a doua autostradă care ar trebui să ne lege de Vestul Europei este departe de a fi gata.
„A3 ar trebui să se cheme Autostrada Blestemată. Avem contracte reziliate (Maltauro, Corsan, Lemacons, Pizzarotti, Bechtel), amânări de semnare contracte (Alpenside la Râşnov – Cristian, Tirrena Scavi la Nodul Gilău), lipsă Acord de Mediu/Autorizaţie de Construire pe 55% din contractele active de pe Câmpia Turzii – Târgu Mureş”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.
Autostrada A3 (numită şi Autostrada Transilvania pe porţiunea Braşov-Borş) face legătura dintre Bucureşti şi ieşirea spre Ungaria prin Borş. În prezent, se poate circula doar pe două secţiuni: Centura Bucureşti – Ploieşti (55,5 km) şi Câmpia Turzii – Gilău (52 km).
În execuţie se află cei 3,3 kilometri la intrarea în Capitală, secţiunea de 8,7 kilometri dintre Gilău – Nădăşelu şi alţi aproape 50 de kilometri între Câmpia Turzii – Târgu Mureş.
Secţiunile din A3 pentru care se caută constructori sunt cei 60 de kilometri dintre Suplacu de Barcău – Borş, relicitaţi recent, dar şi pentru lotul Târgu Mureş – Ungheni (4,5 km autostradă şi drum de legătură). Oficialii de la Transporturi vor să mai reliciteze şi tronsonul Nădăşelu – Mihăieşti (16,85 km) şi să scoată la licitaţie construcţia tronsonului Mihăieşti – Suplacu de Barcău (80 km).
Pentru restul de aproape 270 de kilometri din traseul iniţial al A3, situaţia este incertă.
Aveţi mai jos situaţia detaliată pentru fiecare tronson.
I. Bucureşti – Ploieşti, 62 km
Din iulie 2012 a fost deschisă circulaţia pe 55,5 km (Centura Bucureşti – Ploieşti). După rezilierea contractului cu Pizzarotti, pentru finalizarea ultimilor 3,3 km din diferenţa rămasă a fost selectată asocierea Aktor-Euroconstruct. Potrivit celui mai recent anunţ al Companiei de Drumuri, noul termen de finalizare al acestui sector al A3, cunoscut ca Autostrada Urbană, este august 2018.
II. Ploieşti – Braşov, 106,6 km
Acest tronson este împărţit în două secţiuni: Ploieşti – Comarnic cu o lungime de 48,6 km şi Comarnic – Braşov cu o lungime de 58 km. Pentru lotul 5 din autostrada Comarnic – Braşov (Râşnov – Cristian) încă se aşteaptă semnarea contractului cu Alpenside, dar pentru restul loturilor încă nu a fost comunicat un nou plan, după anularea licitaţiei pentru revizuirea studiului de fezabilitate.
III. Braşov – Tg. Mureş, 161 km
Tronsonul este împărţit în trei secţiuni: Secţiunea 1A Braşov (Cristian) – Făgăraş cu o lungime de 53 km, Secţiunea 1B Făgăraş – Sighişoara de 52 km şi Secţiunea 1C Sighişoara – Tg. Mureş (Ogra) de 56 km. Pentru niciuna din aceste secţiuni nu a fost selectat un nou constructor, ulterior rezilierii contractului cu constructorul Bechtel. Mai mult, de la Făgăraş până la Tg. Mureş, nici nu mai este prevăzută deocamdată construcţia unei autostrăzi.
IV. Tg. Mureş – Gilău (Cluj), 108,5 km
Tronsonul este împărţit în două secţiuni. Secţiunea 2A Târgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii de 56,5 kilometri are constructori pe patru din cele cinci loturi, iar pentru lotul Târgu Mureş – Ungheni se aşteaptă desemnarea unui căştigător.
Secţiunea 2B Câmpia Turzii – Gilău (Cluj-Napoca Vest), în lungime de 52 km, este finalizată şi se află în exploatare (42 km deschişi în 2009 şi 10 km în 2010).
V. Gilău (Cluj) – Borş, 164 km
Tronsonul este împărţit în trei secţiuni: secţiunea 3A Gilău (Cluj-Napoca Vest) – Mihaieşti de 24 km, secţiunea 3B Mihaieşti – Suplacu de Barcău de 76 km şi Secţiunea 3C Suplacu de Barcău – Borş de 64 km.
Porţiunea dintre Gilău şi Nădăşelu (8,7 km, parte din secţiunea 3A) este în execuţie, cu termen de finalizare în 2017 (contract semnat în aprilie 2013, constructor UMB Spedition-Tehnostrade, cost: 258,2 milioane lei fara TVA). Accesul la această porţiune necesită un viaduct pentru realizarea căruia a fost lansată o licitaţie care a fost câştigată de italienii de la Tirrena Scavi. Încă se aşteaptă semnarea contractului.
Pentru porţiunea Nădăşelu – Mihaieşti (16,9 km) s-a semnat contractul în mai 2016 cu asocierea condusă de Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro SpA, preţ 446,13 milioane lei fără TVA, dar contractul a fost reziliat în iulie 2017. CNAIR urmează să reliciteze această secţiune de autostradă.
Secţiunea Mihăieşti – Suplacu de Barcău urmează să fie scoasă la licitaţie pentru construcţie, potrivit oficialilor din Ministerul Transporturilor.
Secţiunea Suplacu de Barcău – Borş a fost relansată recent la licitaţie, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 215 de milioane de euro.
În decembrie 2003, Guvernul României semna acordul de construcţie a unei autostrăzi de 415 km, între Braşov şi Borş, cu firma americană Bechtel. După 13 ani şi mai mult de un milliard de euro cheltuiţi în baza unui contract păgubos, atribuit prin încredinţare directă şi ulterior reziliat, bilanţul este sumbru.