A6 Sportback e-tron, cel mai aerodinamic Audi din istorie

07 10. 2024
Audi A6 Sportback e-tron

Aerodinamica a jucat întotdeauna un rol-cheie în lunga istorie a mărcii Audi. Încă din 1967, NSU Ro 80 avea o caroserie aerodinamică, în formă de cupă, cu o valoare Cd de 0,35, care a schimbat pentru totdeauna designul auto. A treia generație Audi 100 (C3), lansată în vara anului 1982, se mândrea cu o valoare Cd de 0,30, care era excepțională pentru vremea sa. La fel, a treia generație Audi 80 (B3) a continuat această poveste de succes cu o valoare a rezistenței la înaintare de 0,29. Acum, Audi A6 e-tron scrie un nou capitol, dovedind încă o dată că Audi combină întotdeauna forma și funcția într-o simbioză perfectă.

Cu o valoare Cd de 0,21, A6 Sportback e-tron este cel mai aerodinamic Audi din toate timpurile, iar A6 Avant e-tron atinge, de asemenea, o valoare Cd excelentă de 0,24.

Specialiștii în aerodinamică Andreas Lauterbach și Matteo Ghelfi, alături de designerul Andreas Valencia Pollex au explicat modul în care au obținut valorile-record printr-o atenție meticuloasă la detalii.

„Încă de la începutul proiectului am pus mare preț pe eficiență și autonomie și am urmărit obiective foarte ambițioase în ceea ce privește A6 e-tron. Ca să fiu sincer, la început nu eram siguri dacă vom reuși să atingem valorile pe care le vizam. Atingerea ultimei miimi din valoarea Cd este cea mai grea parte, dar, în cele din urmă, ne-am depășit obiectivele”, explică Lauterbach.

„În ceea ce privește aerodinamica, marginile aero au fost deosebit de importante. Marginile laterale de rupere de pe partea din spate a modelului A6 Avant e-tron au făcut posibilă obținerea unui blocaj al fluxului clar definit. Acestea sunt semnificativ mai mari decât la alte mașini Audi. Lucrând în tunelul de vânt cu colegii noștri de la design, am analizat cu atenție argumentele fiecărei părți și ne-am străduit să găsim cea mai bună soluție. Rezultatul este că doar lunetele aerodinamice îmbunătățesc autonomia cu 0,008, echivalentul a opt kilometri. Acesta este un avantaj semnificativ care provine de la un singur detaliu de design”, notează și Ghelfi.

Iar Andreas Valencia Pollex menționează că „în trecut, roțile trebuiau practic să îndeplinească doar cerințele de stabilitate. Astăzi, dezvoltăm și proiectăm roți aerodinamice inteligente care sunt cât mai eficiente posibil, deoarece roțile, și chiar anvelopele, au un impact major asupra autonomiei unei mașini electrice”.

Conceptul Audi A6 e-tron a debutat la expoziția Auto Shanghai 2021 ca precursor al unei familii inovatoare de modele de volum complet electrice. În această vară, Audi a lansat A6 e-tron în variantele de serie Sportback și Avant.

Ca al doilea model dezvoltat pe platforma PPE, vehiculul preia punctele forte familiare ale conceptului în materie de performanță, autonomie, eficiență și încărcare. De asemenea, este primul model al platformei cu un concept de podea plată. În funcție de nivelul de echipare, A6 e-tron oferă multe caracteristici inovatoare, cum ar fi oglinzile exterioare virtuale de a doua generație sau un plafon panoramic din sticlă care devine opac la apăsarea unui buton.

Motoarele electrice puternice, compacte și eficiente și o baterie litiu-ion nou dezvoltată pentru platforma PPE, cu o capacitate brută totală de 100 kWh (94,9 kWh net) asigură o autonomie de până la 756 de kilometri (A6 Sportback e-tron) și până la 720 de kilometri (A6 Avant e-tron).

Datorită tehnologiei de 800 de volți și capacității maxime de încărcare DC de 270 kW (în dotarea standard), A6 Sportback e-tron performance1 poate fi reîncărcat la o stație High Power Charging (HPC) pentru o autonomie de până la 310 kilometri în doar zece minute.

A6 e-tron și S6 e-tron pot fi comandate încă din septembrie 2024 în versiunile Sportback și Avant. Prețurile de lansare la nivel european sunt de 75.600 de euro pentru A6 Sportback e-tron performance și 99.500 de euro pentru Audi S6 Sportback e-tron.