„Este foarte posibil să fie gata prin mai. Era avansat încă de anul trecut”, au spus reprezentanții CNAIR pentru ECONOMICA.NET cu privire la lotul 2 Domnești Târg – Răcăciuni al A7 Focșani – Bacău.
De altfel, previziunile privind inaugurările de autostrăzi din 2024 includeau la un moment dat și un segment din acest lot.
Cele mai recente date de pe harta interactivă a CESTRIN (foto sus) indică un progres de 36% pe acest șantier. De precizat este că stadiul real al lucrărilor poate fi însă mult mai avansat, având în vedere că cifrele nu sunt actualizate la zi.
Prognoze favorabile deschiderii acestui lot în primăvară vin și din partea unui pasionat de infrastrucutură. Acesta a avut anul trecut opinie separată față de Asociația Pro Infrastructură (API), cea mai mare organizație non-guvernamentală dedicată infrastructurii de transport, cu privire la termene de inaugurare pe Autostrada Moldovei A7.
„Dacă vă uitați la ultimele filmări Foșani – Pașcani, vă puteți face o idee ce termină (UMB – n.r.) și când este posibil asta. Pe același considerent am mers si anul trecut când, în aprilie, am zis că dă drumul la circulație în decembrie pe Buzău – Focșani, în timp ce unii spuneau că este imposibil”, scrie Răducu Popa, pasionat de infrastructură care monitorizează constant șantierele de autostrăzi, inclusiv A7.
Acesta și-a prezentat propriile estimări privind viitoare deschideri din Autostrada Moldovei A7, pe loturi de la Focșani la Pașcani, construite de UMB.
„Adjudul îl vom ocoli pe autostradă în primăvară, nu cred că ne prinde iunie. Bacău – Săbăoani (DN2) se poate până în toamnă”, anticipează Răducu Popa.
Rămâne de văzut câți kilometri din Autostrada Moldovei A7 vor mai fi dați în trafic anul acesta, după ce anul trecut circa 100 din cei 200 de kilometri inaugurați au provenit din această autostradă. Mai exact, a fost deschisă circulația pe lotul 1 Dumbrava – Mizil (21 km) al A7 Ploiești – Buzău și pe tronsonul Buzău – Focșani (circa 80 kilometri).
FOTO – VIDEO: A7 Bacău – Focșani (sursa: YouYube RăducuPDrum)