Autostrada Unirii A8: Sâmbătă se dă prima lopată la primul pod peste Prut de după Revoluție. Când spune Grindeanu că va fi gata

Sâmbătă, 26 aprilie, se dă startul lucrărilor la Podul peste Prut de la Ungheni, primul la nivel de autostradă cu Republica Moldova. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că acesta va fi finalizat în a doua jumătate a anului viitor.
Anemona Andone - mar, 22 apr. 2025, 15:13
Autostrada Unirii A8: Sâmbătă se dă prima lopată la primul pod peste Prut de după Revoluție. Când spune Grindeanu că va fi gata

Watch on TikTok

pod„Sâmbătă vom merge la Ungheni. Aici va începe sâmbătă construcția ansamblului de poduri peste râul Prut. Vorbim de două poduri, câte unul pentru fiecare sens. De fapt, vorbim de începerea construcției la primul post peste Prut de după Revoluție”, subliniază șeful Transporturilor.

Potrivit lui, acesta reprezintă un pas important. „Dar tot la fel de important este și faptul că aceste poduri sunt în continuarea viitoarei autostrăzi A8, care va lega Chișinăul de la Iași și de Pașcani și care, mai departe, de la Pașcani va trece Carpații la Târgu Mureș”, arată Sorin Grindeanu.

Potrivit lui, podul de la Ungheni ar trebui să fie finalizat în 18 luni, deci undeva în a doua jumătate a anului viitor.

„Avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea și, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut”, anticipează ministrul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis pe 8 aprilie autorizație de construire pentru podul peste Prut de la Ungheni, primul la nivel de autostradă cu Republica Moldova.

Amplasamentut podului este situat pe teritoriul României, UAT Golăiești, judelul Iași, peste râul Prut, la granița cu Republica Moldova, în extravilanul comunei Golăiești și pe teritoriul comunei Zagarancea (raionul Ungheni, Republica Moldova) și are o lungime totată de 261,20 m (din care 130,60 m pe teritoriut României).

podPrezenta autorizație are ca obiect doar lucrările de construire aflate pe teritoriul României, se precizează în documentul publicat pe site-ul MTI. Valoarea lucrărilor autorizate: 33,64 de milioane de lei, fără TVA.

În septembrie anul trecut, a fost semnat contractul pentru construcția ansamblului de poduri peste Prut, la Ungheni, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Noul pod cu Republica Moldova va fi la profil de autostradă, fiind parte din Autostrada Unirii A8.

Cine construiește Podul peste Prut de la Ungheni

„Antreprenorul (NESS PROIECT EUROPE SRL) are la dispoziție 151,68 milioane de lei (fără TVA) și lei fără TVA și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție) pentru construcția acestui obiectiv”, a precizat atunci șeful CNAIR.

Cel mai lung dintre cele două poduri va avea aproximativ 260 m.

Pe teritoriul României, ansamblul de poduri va fi construit in continuarea A8 (autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni).

podSecretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a transmis atunci, la rândul său, că fost semnat contractul pentru construirea primului pod nou peste Prut după 60 de ani.

„Sunt prezent la granița dintre România și Republica Moldova, la Ungheni, unde astăzi am semnat contractul pentru construirea primului pod nou peste Prut la Ungheni, fiind astfel un moment istoric, întrucât ultimul pod rutier comun a fost construit în urmă cu peste 60 ani”, a scris pe Facebook oficialul de la Transporturi.

El a estimat că acest pod va fi gata în 2026. Contractul prevede execuția a:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație);
– două benzi pe sens + trotuare;
– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II);
– 8 m lățime parte carosabilă;
– 1 km lungime traseu;
– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură;
– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Scrioșteanu a mai spus că ținta comună a României și Republicii Moldova este ca până în 2030 fiecare din cele 11 raioane care au granița la Prut să aibă cel puțin un pod rutier.

Contractul pentru podul peste Prut de la Ungheni este finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).

Te-ar mai putea interesa și
Nissan va renunța la încă 11.000 de angajați. Compania niponă vrea să-și scadă cheltuielile
Nissan va renunța la încă 11.000 de angajați. Compania niponă vrea să-și scadă cheltuielile
Nissan a anunțat că va mai renunța la încă 11.000 de angajați pe plan mondial, ca parte a unui plan sever de restructurare care să ducă și la scăderea cheltuielilor. Între 2017 și 2024,......
Anunţ important de la o bancă românească
Anunţ important de la o bancă românească
Exim Banca Românească îşi diversifică portofoliul de produse şi lansează cardul Mastercard World în euro, un instrument ...
Undă verde de la Concurență: Vel Pitar cumpără Karamolegos Bakery România
Undă verde de la Concurență: Vel Pitar cumpără Karamolegos Bakery România
Grupul mexican Bimbo, cel mai mare jucător din panificație la nivel global, are undă verde de la Consiliul Concurenței ...
Scandalul dintre Ungaria și Ucraina continuă. Ungaria a expulzat și ea doi diplomați ucrainieni
Scandalul dintre Ungaria și Ucraina continuă. Ungaria a expulzat și ea doi diplomați ucrainieni
Ungaria a anulat o întâlnire cu Ucraina privind drepturile minorităților, care urma să aibă loc luni, invocând disputa ...