În toamna anului trecut, primii doi mari producători mondiali de bere au anunţat încheierea unui acord oficial privind preluarea grupului britanic SABMiller de către rivalul belgiano-brazilian Anheuser-Busch InBev, o tranzacţie evaluată la 110 miliarde de dolari.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, AB InBev ar putea vinde bonduri denominate în dolari în valoare de aproximativ 25 de miliarde de dolari împărţite în opt părţi, cu maturităţi variind de la trei până la 30 de ani. AB InBev, producătorul mărcilor de bere Budweiser şi Stella Artois, a primit comenzi de peste 80 de miliarde de dolari pentru oferta sa de obligaţiuni, mai mult decât creditele în valoare de 75 de miliarde de dolari pe care le-a strâns pentru a finanţa preluarea SABMiller.
Această vânzare de obligaţiuni este cel mai important test din ultimii ani pentru pieţele de credit, care în prezent se confruntă cu încetinirea economiei chineze, prăbuşirea preţurilor la materii prime şi prima majorare a costului creditului în SUA din ultimul deceniu. Toate aceste îngrijorări au dus costurile cu împrumuturile pentru companii la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Deocamdată titlul de cea mai mare emisiune de obligaţiuni derulată vreodată de o companie este tranzacţia de 49 de miliarde de dolari încheiată în urmă cu doi ani de Verizon Communications Inc. pentru a finanţa preluarea participaţiei deţinute de Vodafone Group Plc la societatea lor mixtă care controla cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA.
Împreună, AB InBev şi SABMiller vor produce aproape 60 de miliarde de litri de bere pe an, adică de trei ori mai mult decât actualul număr trei mondial, grupul olandez Heineken, şi vor vinde o treime din toate berile comercializate la nivel global, de la marca mexicană Corona, la marca australiană Foster şi cea chineză Snow, cea mai vândută marcă de bere din lume.
Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd’s şi Stejar