ABE a comunicat noi clarificări despre cum se face amânarea ratelor la credit. Guvernul nu a publicat încă normele metodologice ale Ordonanţei

04 02. 2021
contract_72796100

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a publicat clarificări suplimentare cu privire la aplicarea cadrului prudențial ca răspuns la problemele ridicate ca o consecință a pandemiei COVID-19.

Raportul include clarificări tehnice suplimentare cu privire la aplicarea liniilor directoare la moratorii legate de reactivarea recentă a orientărilor ABE privind moratorii de plată. În special, ABE a furnizat clarificări axate spre funcționarea plafonului de 9 luni, care limitează perioada de timp pentru care plățile unui anumit împrumut pot fi suspendate, amânate sau reduse ca urmare a aplicării (și reaplicării) moratoriilor de plată.

Totodată, ABE arată şi modul de aplicare a liniilor directoare privind moratoriile atunci când se evaluează clasificarea toleranței și cum se determină dacă există o obligație financiară diminuată în raport cu moratorii aplicate împrumuturilor care depășesc limita de 9 luni.

În special, raportul clarifică faptul că, atunci când expiră un moratoriu, împrumuturile și avansurile care fac obiectul acestei măsuri expirate ar trebui raportate, indiferent dacă acestea fac obiectul unei alte măsuri. La capitolul România, BNR a explicat în detaliu care sunt criteriile pentru expunerile (cum vor clasifica şi raporta băncile creditele care pot sau au devenit neperformante) care fac obiectul moratoriilor. Găsiţi toate precizările ABE aici.

Cu toate acestea, Executivul nu a reuşit încă să trimită către Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care sunt aprobate normele metodologice la OUG 227 privin posibilitatea de prelungire a suspendării ratelor până la 9 luni.

Guvernul a adoptat în şedinţa din 27 ianurie 2021 propunerea Ministerului de Finanţe de a continua şi după 1 ianuarie 2021 măsurile de sprijin acordate celor aflaţi în dificultate din cauza pandemiei COVID-19, conform unui comunicat al ministerului.

Ce conţin normele metodologice aprobate, dar nepublicate momentan

„Solicitarea de suspendare a obligaţiilor de plată poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021.

Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete. Actul normativ prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plăţii obligaţiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum nouă luni, în această perioadă fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât şi moratoriile non-legislative”, se menţionează în comunicat.

Condiţiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plăţii obligaţiilor sunt următoarele: creditele au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor, nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv şi debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Potrivit MF, poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19. Debitorul, cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 şi faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor.

MF mai precizează că rezultatele implementării acestei facilităţi vor avea ca efect menţinerea în activitate a companiilor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele pandemiei COVID-19 şi protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă.