ABI: Băncile italiene nu vor avea nevoie de capital suplimentar în urma verificărilor derulate de BCE

- Băncile italiene, care au vândut active şi au redus riscurile pentru a-şi majora capitalul, pot gestiona orice deficit de rezerve care ar rezulta în urma verificării calităţii activelor derulate de Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat directorul general al Asociaţiei Bancare Italiene (ABI), Giovanni Sabatini, într-un interviu acordat Bloomberg.
Economica.net - vin, 04 iul. 2014, 06:47
ABI: Băncile italiene nu vor avea nevoie de capital suplimentar în urma verificărilor derulate de BCE

‘Chiar dacă se va anunţa un deficit de capital în urma verificării BCE, acesta poate fi rezolvat fără probleme majore prin operaţiuni pe pieţele financiare, datorită mediului favorabil’, a apreciat oficialul italian. Acesta a adăugat că reacţia pieţelor financiare la recentele majorări de capital lansate de băncile italiene arată încrederea investitorilor.

Activele a 15 creditori italieni, inclusiv UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, vor fi supuse verificării calităţii activelor de către BCE, ca parte a unei evaluări cuprinzătoare înainte ca BCE să preia rolul de supervizor bancar în zona euro, în noiembrie. Opt bănci şi-au majorat anul acesta capitalul cu peste 10 miliarde de euro prin emisiuni de acţiuni, beneficiind de sporirea încrederii investitorilor în urma ieşirii Italiei din recesiune.

‘De la începutul procesului, băncile italiene au abordat verificarea calităţii activelor cu un angajament solid. Ele sunt pregătite, şi-au majorat provizioanele, şi-au revizuit portofoliile de creditare şi şi-au majorat capitalul. Nu mă aştept ca rezultatele verificărilor BCE sau testele de stres să arate un deficit de capital’, a declarat Sabatini.

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă de retail din Italia, a înregistrat în 2013 pierderi nete de 4,55 miliarde de euro (6,25 miliarde de dolari), din cauza creditelor neperformante şi a reducerii valorii unor subsidiare. Şi grupul bancar italian UniCredit a raportat recent pierderi record de 14 miliarde de euro, dar banca a anunţat că nu va avea nevoie de o majorare a capitalului şi va trece cu bine procesul de verificare a calităţii activelor demarat de BCE.

Băncile europene trebuie să demonstreze că pot supravieţui unui declin al PIB-ului de 7%, conform reglementărilor testelor de stres prezentate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA). De asemenea, băncile trebuie să facă faţă unei scăderi de 14% a preţului locuinţelor şi unui declin de până la 19% a preţului acţiunilor, în cel mai defavorabil scenariu.

Cele 124 de bănci care participă la testele de stres acoperă mai mult de jumătate din industria bancară a fiecărui stat membru al UE. Rezultatele testelor vor fi publicate în octombrie.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de la AFM pentru cei înscriși în “Casa Verde Fotovoltaice” 2023
Anunț de la AFM pentru cei înscriși în “Casa Verde Fotovoltaice” 2023
Beneficiarii programului “Casa Verde Fotovoltaice” vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și finaliza montajul instalațiilor fotovoltaice fără să piardă finanțarea de la stat,......
Rezervările de locuințe în regim hotelier din România au crescut cu 20% în august 2024 faţă de aceeași perioadă a anului precedent
Rezervările de locuințe în regim hotelier din România au crescut cu 20% în august 2024 faţă de aceeași perioadă ...
În al treilea trimestru al anului 2024, oaspeții au petrecut 366,2 milioane de nopți în unități de cazare pe termen ...
Mii de concedieri în companiile europene la sfârșitul anului trecut, din cauza climatului economic dificil
Mii de concedieri în companiile europene la sfârșitul anului trecut, din cauza climatului economic dificil
Climatul economic dificil și cererea persistentă slabă pentru multe produse au forțat companiile din întreaga Europă ...
Jeff Bezos (Amazon) și Elon Musk (Tesla, Space X) își extind în spațiu concurența de pe Pământ
Jeff Bezos (Amazon) și Elon Musk (Tesla, Space X) își extind în spațiu concurența de pe Pământ
Jeff Bezos a spus că nu crede că CEO-ul SpaceX, Elon Musk, își va folosi legăturile strânse cu președintele ales al ...