„Proprietăţile prime (situate în zone centrale, n.r.), inclusiv cele din provincie, vor rămâne în continuare principalele ţinte pentru investitori, însă este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltări imobiliare ce vor fi livrate pe piaţă în următorii doi ani. Această situaţie va rămâne corelată cu posibilitatea obţinerii finanţărilor şi cu aşteptările potenţialilor vânzători. În condiţiile în care vânzătorii vor dori să obţină în continuare randamente de 8% pentru clădiri de birouri, perfectarea tranzacţiilor va fi îngreunată. De altfel, estimăm că randamentele prime vor creşte cu 1% dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare”, a declarat James Heyworth Dunne, şeful departamentului capital market şi evaluare CBRE România,
Randamentul unei investiţii imobiliare reprezintă raportul procentual dintre profitul anual generat de imobil, obţinut prin închirierea sau vânzarea acestuia şi capitalul total investit în acel imobil, respectiv preţul de cumpărare. Astfel, cu cât randamentul este mai mare cu atât preţul de vânzare este mai mic.
Reprezentantul CBRE apreciază că sectoarele de birouri şi retail, care au dominat piaţa investiţională locală anul trecut, vor continua să reprezinte cel mai mare interes pentru investitori.
„Bucureştiul va atrage în continuare investitori pentru proiecte de birouri, în timp ce provincia este o ţintă pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime”, a completat Dunne.
Potrivit datelor CBRE, România a înregistrat în 2012 o scădere a volumului investiţional cu 45% anul trecut faţă de 2011, coborând de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Consultanţii companiei menţionează că scăderea s-a înregistrat la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, care a încheiat anul trecut un volum total de 7,2 miliarde de euro, mai redus cu 35% faţă de 2011.
Cu toate acestea, valoarea medie pe tranzacţie în România a crescut în 2012, ajungând la 22,4 milioane de euro faţă de 16,6 milioane de euro în 2011, însă a rămas sub maximul de 23,3 milioane de euro înregistrat în 2010.
Capitala deţine 70% din volumul total tranzacţionat anul trecut, cele mai multe transferuri fiind înregistrate în sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) şi de spaţiile de depozitare şi logistice (7%).
Capitalul străin a dominat piaţa din România în 2012, cu Cipru (55,1%), Italia (13,3%) şi Marea Britanie (22,2%) în top 3, urmate de Grecia (5,9%) şi Spania (2,4%), în timp ce capitalul autohton a contribuit cu numai 0,8% din totalul volumului investiţional. Principalii vânzători au provenit din Marea Britanie (53,1%), urmată de capitalul local – 31,5%, Cipru – 8,4%, Finlanda – 4,9% şi Lichtenstein – 1,9%.
Evoluţia randamentelor înregistrate în România în 2012 a fost stabilă, cu excepţia sectorului de birouri, care a înregistrat o schimbare urcând de la 8% în primul trimestru la 8,25% până la sfârşitul anului. Sectoarele de retail şi industrial au rămas la aceleaşi niveluri pe întreg parcursul anului, de 8,75%, respectiv 10,25%.