Abundenţă de cereale pe piaţa unică din UE odată cu expirarea restricţiilor la importuri? – European Newsroom
La data de 15 septembrie, Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile referitoare la importurile de cereale din Ucraina, respectiv grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă, de care beneficiau ţările vecine membre UE: Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria.
O zi mai târziu, Polonia, Ungaria şi Slovacia au decis să se ocupe singure de acest dosar prin introducerea propriilor lor embargouri cu privire la importul de cereale şi alte produse ucrainene, citând nevoia de a-şi proteja fermierii de concurenţă din cauza majorării semnificative a importurilor ucrainene.
Atât Ucraina cât şi Comisia Europeană au făcut un apel către cele trei ţări să facă un pas înapoi de la prelungirea în mod unilateral a embargoului. Comisia analizează măsurile luate de cele trei ţări membre UE, a declarat o purtătoare de cuvânt.
Între timp, autorităţile de la Kiev au depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva celor trei ţări. Comisarul european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a spus că este „destul de surprins că Ucraina a ales varianta aceasta” având în vedere că volumul exporturilor a crescut semnificativ în ultimele luni, în pofida restricţiilor.
„Pentru noi, este important în principiu să dovedim că statele membre individuale nu pot impune un embargou la importurile de produse ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Svyrydenko. Într-un discurs la Adunarea Generală a ONU, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că acest „teatru politic” din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.
„Solidaritatea part time” nu mai este acceptată, unitatea pieţei unice trebuie să aibă întâietate
Luni, miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit pentru Consiliul AgriFish, unde unii şi-au exprimat uimirea faţă de embargourile unilaterale decise de Varşovia, Bratislava şi Budapesta, în timp ce alţii au înţeles deciziile lor.
„Cred că este nu numai o greşeală dar şi contrară legislaţiei comunitare şi, evident, principiilor pieţei unice, pentru orice ţară membră să adopte măsuri restrictive unilaterale”, a declarat ministrul Agriculturii din Spania, Luis Planas, care a prezidat reuniunea. Acesta a menţionat faptul că cele 27 de state membre UE au susţinut necesitatea de a păstra unitatea în sprijinirea Ucrainei cu privire la embargourile „unilaterale” la importurile de cereale şi că au cerut ca măsurile să fie adoptate „cu consensul tuturor”.
Nu văd cum asta ar putea fi în linie cu legislaţia UE – Cem Ozdemir, Ministrul Agriculturii din Germania
Ministrul sloven al Agriculturii, Irena Sinko, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile unilaterale şi a susţinut importanţa unei abordări unificate la nivelul UE. Ministrul Agriculturii din Germania, Cem Ozdemir, a criticat măsura adoptată de guvernele de la Varşovia, Budapesta şi Bratislava drept „solidaritate part-time” cu Ucraina. „De asemenea, nu văd cum asta ar putea fi în linie cu legislaţia UE”, a adăugat Cem Ozdemir, precizând că informaţiile sale arată că piaţa face cu bine faţă cerealelor ucrainene.
Deşi omologul său austriac, Norbert Totschnig, a făcut un apel către UE să asigure funcţionarea pieţei unice, punând accentul pe solidaritatea cu Ucraina, a dat dovadă şi de înţelegere faţă de statele vecine. Infrastructura ar trebui extinsă astfel încât cerealele ucrainene să ajungă acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, de exemplu în ţările din Orientul Mijlociu şi Africa, a spus Totschnig.
Culoarele de solidaritate, îngrijorări cu privire la livrările mondiale de cereale
Ucraina, un mare producător de cereale, are probleme în a-şi exporta produsele alimentare din cauza blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră, care a provocat îngrijorări la nivel mondial cu privire la livrările de cereale. Această situaţie a făcut din UE o rută majoră de tranzit şi o destinaţie de export pentru cerealele ucrainene destinate Africii şi Orientului Mijlociu. La mijlocul lunii iulie, Rusia a abandonat acordul internaţional care permitea anterior Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră şi a intensificat atacurile asupra facilităţilor de export ucrainene.
UE a consolidat alte culoare de solidaritate, rute terestre şi fluviale care au fost utilizate pentru a exporta peste 44 de milioane de tone de cereale din Ucraina, după invazia rusească.
Premierul croat Andrej Plenkovic a spus că un mesaj clar a fost trimis conducerii Ucrainei, subliniind că Croaţia ar dori să fie o ţară de tranzit şi nu o ţară inundată de cereale ieftine care ar provoca probleme fermierilor locali. La începutul acestei luni, responsabilii ucraineni au confirmat că cereale ucrainene au fost expediate via porturile croate pe Dunăre şi porturile de la Marea Adriatică. „Chiar dacă este o rută de nişă, este deja foarte populară”, a spus Iulia Svyrydenko.
Măsuri, proteste, teamă şi cereale
Iniţial, măsura UE de a interzice temporar importurile a fost introdusă în aprilie şi prelungită, în iunie, până la mijlocul lunii septembrie. Pe fondul scăderii preţurilor pe pieţele locale şi al nemulţumirilor fermierilor europeni, embargoul a fost adoptat ca răspuns la blocajele logistice şi acumulării grâului care a provocat distorsiuni pe pieţele celor cinci state est europene.
Potrivit Comisiei Europene, aceste distorsiuni au „dispărut” acum, astfel că restricţiile temporare introduse anterior „nu mai sunt necesare”. Decizia a fost luată după ce autorităţile de la Kiev au convenit să introducă măsuri precum un sistem de licenţe de export în termen de 30 de zile pentru a „evita o explozie a exporturilor de cereale”, a informat Comisia.
Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, care a luat cuvântul via videoconferinţă la reuniune miniştrilor europeni ai Agriculturii a spus: „Credem că această schemă va mulţumi toate părţile. Şi chiar şi acele trei ţări care în prezent se opun exporturilor agricole ucrainene se vor alătura planului. Pentru că avem cu toţii un singur obiectiv, victoria în acest război îngrozitor. Şi în acest scop, trebuie să existe înţelegere şi sprijin reciproc între noi”.
După ce embargoul UE a expirat, Ungaria a anunţat imediat că îşi va închide graniţa pentru 24 de produse din Ucraina, în creştere faţă de patru anterior.
Guvernul populist din Polonia al Partidului Lege şi Justiţie (PiS) a urmat exemplul şi a prelungit embargoul impus cerealelor ucrainene. Subiectul este unul sensibil având în vedere alegerile de luna viitoare deoarece actualul Guvern are un sprijin puternic în regiunile agricole şi asta a dus la o dispută între Varşovia şi Kiev. „Avertizez autorităţile ucrainene: dacă conflictul va escalada, vom adăuga şi alte produse pe lista celor care au interdicţie la importurile pe teritoriul polonez”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki. Acesta a dat însă asigurări că Polonia, un aliat cheie al Ucrainei, va continua să îşi ajute ţara vecină, dar „nu cu preţul destabilizării pieţei poloneze”.
După confuzia iniţială provocată de declaraţiile de miercuri ale premierului polonez, cu privire la livrările de armament, un purtător de cuvânt a venit joi cu precizarea că „în legătura cu livrările de arme, aş vrea să vă informez că Polonia derulează numai acorduri convenite anterior de livrare de arme şi muniţie. Inclusiv cele care rezultă din contractele semnate cu Ucraina”.
Slovacia a anunţat iniţial că va interzice importul celor patru produse, inclusiv grâu, până la finele anului. „Poziţia noastră este aceea că vom aplica măsuri unilaterale până când sistemul de garanţii oferite de Ucraina va fi evaluat şi vor exista garanţii că importurile sunt sub control”, a declarat ministrul slovac al Agriculturii, Jozef Bíres. Acesta a adăugat că Executivul comunitar ar fi trebuit să introducă o perioadă de tranziţie pentru a testa sistemul şi a vedea dacă este eficient şi va împiedica importurile necontrolate înainte de eliminarea embargoului.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat că în pofida noii situaţii, sprijinul pentru Ucraina şi tranzitul cerealelor sale spre pieţele mondiale trebuie menţinut. Joi, Ucraina şi Slovacia au convenit să introducă un sistem de licenţe pentru comerţul cu cereale care permite ridicarea embargoului imediat ce sistemul va fi funcţional. În data de 30 septembrie urmează să aibă loc alegeri parlamentare în Slovacia.
Fabricile de procesare importă cereale ieftine din Ucraina, în timp ce costurile noastre s-au triplat de la începutul războiului – Yasen Nakov, fermier, la un protest organizat în Bulgaria
Bulgaria se diferenţiază de vecinii săi regionali: mulţi din producătorii bulgari de ulei de floarea soarelui s-au plâns de deficitul de seminţe şi de preţurile ridicate încă de la începutul embargoului. Cu toate acestea, fermierii bulgari nu sunt mulţumiţi de decizia Guvernului de la Sofia de a lăsa embargoul să expire. „Fabricile de procesare importă cereale ieftine din Ucraina, în timp ce costurile noastre s-au triplat de la începutul războiului”, a declarat fermierul bulgar Yasen Nakov cu ocazia unui protest.
În data de 20 septembrie, organizaţiile fermierilor bulgari au pus la punct o listă cu cinci solicitări şi s-a ajuns la un acord în care Guvernul a promis că va interzice importurile de seminţe de floarea soarelui din Ucraina până când vor fi convenite cote la import. Cabinetul de la Sofia a acceptat de asemenea să introducă un regim de licenţe la importurile de grâu, porumb şi rapiţă, să reducă termenele limită pentru plata subvenţiilor către fermieri şi să reducă povara administrativă pentru fermieri.
În România, pe unde trec cele mai mari exporturi de cereale ale Ucrainei, organizaţiile fermierilor şi-au suspendat protestele timp de 30 de zile, până când Ucraina implementează măsurile convenite cu Bruxelles-ul în schimbul eliminării restricţiilor la import. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări asociaţiilor de fermieri că nimic nu va fi importat din Ucraina în cele 30 de zile.
Bucureştiul a convenit ca licenţe de import de cereale să fie acordate numai fermierilor şi procesatorilor români. Fără aprobările necesare, nicio cantitate de cereale nu va putea trece graniţa, a subliniat Guvernul. Dacă aceste cerinţe nu vor fi respectate, România va lua şi ea măsura unilaterală de a opri importurile din Ucraina, în timp ce fermierii au promis că vor răspunde cu „proteste de amploare”.
N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, AGERPRES, ANSA, APA, BTA, dpa, EFE, Europa Press, HINA, STA, TASR, Ukrinform participante în proiectul enr.