Acțiunile Autoliv s-au apreciat, după ce compania a anunțat rezultate peste așteptări și estimează la o creștere a producției în China
Cel mai mare producător mondial de centuri de siguranţă şi airbag-uri a înregistrat în primul trimestru din 2020 un profit operaţional ajustat de 134 milioane de dolari, de la 173 de milioane de dolari în urmă cu un an, dar peste estimările analiştilor, de 72 milioane de dolari.
Compania, care concurează cu ZF TRW şi Joyson Safety Systems, anunţase luna trecută măsuri de reducere a costurilor, pentru a limita efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19). De atunci, economia chineză s-a redresat, iar restricţiile au fost atenuate.
„Vedem o redresare semnificativă a cererii şi a producţiei în China, iar toate fabricile noastre din statul asiatic operează acum la un nivel normal”, a afirmat directorul general Mikael Bratt.
Acesta a avertizat că situaţia generală la nivelul companiei este mai dificilă acum decât în primul trimestru din 2020, în urma restricţiilor introduse în afara Chinei.
Acţiunile Autoliv au urcat vineri cu 7,9%, la Bursa din Stockholm. Anul acesta, titlurile au scăzut cu 23%.
Recent, Autoliv a informat că nu este posibil în prezent să estimeze impactul operaţional şi financiar al epidemiei, dar ar putea probabil duce la efecte negative asupra operaţiunilor sale.
În 2019, Autoliv a renunţat la încă 800 de angajaţi şi a avertizat că reducerile de costuri vor continua.
Autoliv România este al doilea mare exportator din industria componentelor auto din ţară. Aproape 11.000 de români lucrează în fabricile Autoliv din Braşov, Sf Gheorghe, Lugoj, Reşiţa şi Oneşti. Compania produce centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbag-uri şi volane pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford sau Daimler.