Acceptarea Greciei în zona euro a fost ‘o mare naivitate’, afirmă ministrul german al Economiei

Economica.net
07 07. 2015
sigmar_gabriel_migrant_days_data_21532900

Din perspectiva actuală, admiterea Greciei în zona euro s-a realizat într-o manieră foarte naivă’, a spus Gabriel, ‘dar şi mai rău este că toţi au privit timp îndelungat’ cum ţara se adâncea tot mai mult în criză, a adăugat el.

Ministrul german a rezumat lecţia ce trebuie trasă din criza greacă în afirmaţia că ‘niciodată de acum încolo nu mai trebuie închişi ochii atunci când o ţară nu respectă regulile jocului în Europa’.

În acest sens, Gabriel nu s-a referit numai la chestiuni economice, ci a subliniat că nu trebuie închişi ochii ‘când în Ungaria sunt pervertite regulile jocului democratic din Europa sau când în state din UE populaţii, precum ţiganii, suferă o asemenea discriminare încât nu le rămâne altceva de făcut decât să fugă din ţară’.

În acelaşi timp, preşedintele social-democraţilor germani semnalează că ar putea apărea posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, în cazul în care Guvernul de la Atena va arăta aceeaşi ‘disponibilitate’ de a aplica reformele.

‘Dacă acum am decide să anulăm datoria fără ca Grecia să facă schimbări radicale, nu s-ar obţine nimic’, a spus ministrul, subliniind că ‘se va putea vorbi despre posibilitatea reducerii datoriei dacă Executivul elen demonstrează, la rândul său, că va aplica reformele’.

‘În caz contrar, în ziua imediată ieşirii (Greciei din zona euro) datoriile vor creşte imediat’, a argumentat el.

Totuşi, oficialul german s-a arătat convins că, într-un final, se va găsi o ieşire din criză.

În acest sens, el a afirmat, într-o postare video pe site-ul Partidului Social-Democrat (SPD) că ‘este vorba despre a propune ceea ce este corect’, adică, ‘nu doar să se economisească, ci şi să se şi investească în ţară’.

În declaraţiile pentru ‘Stern’, Gabriel l-a criticat dur pe premierul elen, Alexis Tsipras, despre care afirmă că a încercat ‘să calce în picioare toată zona euro’, fără a ţine cont că asta va efect şi asupra propriului popor.

Totodată, el s-a pronunţat pentru lansarea unui program în vederea ajutării poporului elen, în contextul situaţiei sociale grave ce va rezulta în urma falimentului ţării şi a adăugat că acesta nu poate fi făcut responsabil de ‘stupidităţile Guvernului său’.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi în postarea de pe site-ul SPD, unde a semnalat că ‘Europa nu poate lăsa acum baltă populaţia din Grecia’ şi a adăugat că ‘oricât de mult s-ar supăra cineva pe Guvernul grec populaţia nu trebuie să sufere consecinţe’.

În acelaşi mesaj şi-a exprimat speranţa ca Atena să revină la masa negocierilor şi a afirmat că ‘dezbaterile au nevoie de un nou început’.

Pe de altă parte, Sigmar Gabriel a mai spus că nu se teme de eventuale consecinţe pentru Germania şi a dat asigurări că ‘zona euro este puternică şi stabilă’.

‘Acţionăm nu pentru că suntem îngrijoraţi pentru noi înşine, ci pentru că trebuie să ne îngrijorăm pentru Europa’, a precizat el.

Grecia este ‘importantă’, a semnalat, dar nesfârşitele negocieri absorb prea multe eforturi comparativ cu alte probleme, precum Ucraina sau drama refugiaţilor.