Restricţia este prevăzută în legea taximetriei şi a fost pusă în aplicare de către conducerea Aerportului începând cu data de 1 aprilie, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai unor firme de taxi.
Gabriela Popescu, consilier juridic în cadrul Speed Taxi, menţionează că, potrivit noii dispoziţii a Aeroportului Otopeni, taxiurile cu un volum al portbagajului mai mic de 500 de litri nu mai au voie să staţioneze în aeroport începând cu 1 aprilie.
Practic, nu mai au acces în locurile de aşteptare, precum terminalul de sosiri, explică Gabriela Popescu.
Aceasta mai spune că aeroportul eliberează un ecuson special pentru taxiurile care îndeplinesc noua condiţie.
„Este vorba de un proiect al Aeroportului anunţat încă din iunie 2015 şi pus în aplicare de la 1 aprilie. El trebuia să intre în vigoare în august anul trecut, dar a fost amânat”, spune şi Viorel Radu, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetristilor Independenţi (ADTI), cu peste 2.500 de membri la nivel naţional.
Viorel Radu menţionează la rândul său că se eliberează de la aeroport un ecuson pentru autovehicul şi o legitimaţie pentru şofer.
Potrivit acestuia, 80% din taxiurile din Bucureşti au montate instalaţii de GPL.
Şeful ADTI susţine însă că unele au butelia în roata de rezervă, astfel că nu ocupă suplimentar spaţiu în portbagaj. Mai mult, sunt unele maşini care sunt dotate din fabrică cu butelie în locul roţii de rezervă.
De asemenea, taximetriştii ştiau de această dispoziţie şi unii dintre ei au făcut modificările necesare pentru a se încadra în noua cerinţă, potrivit lui Viorel Radu.
Şi specialiştii în domeniul instalaţiilor GPL susţin că butelia poate fi montată în locul roţii de rezervă, astfel încât să nu fie diminuat spaţiul portbagajului.
Teo Postelnicu, purtător de cuvânt al Aeroportului, spune, de asemenea, că, dacă șoferul a trimis acreditarea şi mașina este în regulă, având autorizaţie de la RAR şi tot ce îi trebuie pentru a-şi desfăşura activitatea, atunci poate să intre în perimetrul aeroportului.