„Ştiu că a fost un accident la centrala nucleară de la Zaporizhia”a a spus premierul Iaţeniuk, citat de Reuters, care a cerut ministrului energiei să spună când va fi rezolvată problema.
Potrivit agenţiei Interefax, accidentul ar fi condus la oprirea grupului 3 al centralei, cu o putere de 1.000 MW, ceea ce a condus la oprirea alimentării cu energie electrică a unor zone din estul ţării. Grupul va reintra în funcţiune, cel mai probabil, în data de 5 decembrie.
Centrala de la Zaporizhia are şase reactoare, cu o putere instalată totală de 6.000 MW, şi este situată la circa 500 km de România.
UPDATE – Nivelul de radioactivitate nu a crescut după incidentul de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina (IRSN)
Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară din Franţa (IRSN) a anunţat miercuri că nu a detectat un nivel de radioactivitate neobişnuit în Ucraina şi că incidentul de la centrala nucleară Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa, nu reprezintă nici pericol pentru populaţie sau mediu, relatează Reuters.
‘Am instalat doi senzori pe acoperişul Ambasadei Franţei din Kiev, iar ambasada nu a semnalat nimic neobişnuit’, a declarat Michel Chouha, reprezentant special al IRSN pentru Europa Centrală şi de Est. ‘Dacă ar fi fost un accident (nuclear), am fi ştiut’, a afirmat el.
Incident la Cernavodă. Reactorul 1 al Centralei Nucleare a picat
Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă a ieşit brusc din funcţiune azi, la ora 12.00. Potrivit informaţiilor oferite Dispecerului Energetic Naţional de către oficialii de la Cernavodă, o fisură apărută într-una dintre conductele de răcire a provocat oprirea automată a reactorului. „Nu este mare lucru, cei de la Cernavodă vor goli conducta, o vor sufla şi o vor suda. Avem angajamentul lor că vor reporni reactorului azi, la 12.00 noaptea”, spune Octavian Lohan, directorul DEN.
Ieşirea din funcţiune a Reactorului 1 s-a văzut pe diagrama producţiei de energie de la Transelectrica. De la 1.400 MW putere orară, atât cât livrează în mod obişnuit Cernavodă, producţia a coborât în decurs de o oră şi jumătate la 950 de MW şi va continua să scadă, pe măsură ce Reactorul 1 va fi scos de tot din funcţiune.
Deficitul de producţie cauzat de către avaria de la Cernavodă este insesisabil, având în vedere că producţia mare de energie din aceste zile este arhisuficientă pentru întreg consumul intern. Mai mult, firmele din România exportă masiv curent la vecini.
Capacitatea totală a Centralei de la Cernavodă este de 1.400 de MW, circa 15% din capacitatea instalată în energie din România.
Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă, în urma accidentului de la centrala nucleară Zaporojie
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a convocat, miercuri, de la ora 15,00, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă în vederea analizării tuturor informaţiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat ministerul de resort, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
În acest moment, MMSC colectează şi analizează toate datele legate de acest subiect şi precizează că se află în permanent contact cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu.
Concluziile întâlnirii Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă vor fi prezentate într-o comunicare publică, pe parcursul zilei de miercuri.
Centrala nucleară ucraineană Zaporojie (din sud-estul ţării), cea mai mare centrală din Europa, a suferit o avarie la data de 28 noiembrie, însă nu există riscuri de radiaţie, a anunţat, miercuri, ministrul energiei din Ucraina, Volodimir Demcişin, informează EFE.
Centrala va reveni la activitatea normală în data de 5 decembrie, a adăugat Demcişin, citat de Reuters.
‘Nu există nicio ameninţare, nu sunt probleme cu reactoarele. Accidentul a survenit la Blocul numărul trei al centralei din Zaporojie, la sistemul de electricitate’, a spus oficialul într-o conferinţă de presă, indicând că accidentul nu este legat de producţia de energie electrică în sine. ‘A fost un scurt circuit’, a mai spus el, adăugând că doar reactorul nr.3 nu funcţionează în prezent. ‘Este o defecţiune tehnică, la care acum se lucrează. Până vineri, intenţionăm să reluăm activitatea acestei unităţi, a mai spus el.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică AIEA, cu sediul la Viena, nu a făcut niciun comentariu, transmite AFP.
Potrivit unei convenţii internaţionale, adoptată după accidentul de la Cernobâl din 1986, orice ţară trebuie să notifice AIEA cu privire la orice accident nuclear care poate avea un impact asupra altor ţări. Centrala din Zaporojie este situată la circa 500 km de România.