Accidentele rutiere terorizează România – țara accidentului rutier la minut, iar pietonii sunt principalele victime. Se propune înființarea Săptămânii Siguranței Rutiere. Când va fi fixată și ce măsuri se vor lua în cele șapte zile
Coaliția pentru Siguranță Rutieră este un demers lansat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), care adună sub aceeași umbrelă zeci de entități, de la companii private din diverse domenii până la autorități. Coaliția intenționează inclusiv să determine schimbări importante ale legislației rutiere, proiecte expuse pe larg în Carta Albă a Siguranței Rutiere, document despre care Economica a relatat pe larg AICI .
Pe lângă elaborarea cartei albe, Coaliția a desfășurat și acțiuni de informare în domeniul siguranței rutiere, prin campanii outdoor sau conferințe.
Jumătate din victimele accidentelor rutiere sunt pietoni. Cât ne costă un accident și când va fi fixată Săptămâna Siguranței Rutiere
Așa cum arătam în debutul materialului, pe lângă numărul îngrijorător de victime, accidentele rutiere presupun costuri semnificative. Potrivit Autorității Rutiere Române (ARR), la nivelul anului 2017, costurile unui accident grav se apropiau de 770.000 de lei (170.000 de euro la acea vreme), în timp ce un accident cu victime presupunea cheltuieli de aproape 5 milioane de lei (1 milion de euro).
Actualizate cu inflația, astăzi aceste costuri ar reprezenta peste 1 milion de lei (200.000 de euro) în cazul accidentelor grave și aproape 7 milioane de lei în cazul unui accident cu victime. Raportat la numărul accidentelor grave din România, acest lucru înseamnă că anual se cheltuiesc sute de milioane de euro din acest motiv.
Foarte important de precizat, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care Coaliția pentru Siguranță Rutieră propune instaurarea unei Săptămâni a siguranței rutiere, jumătate din victimele din accidente sunt pietoni. Copiii și pietonii ar trebui să fie, de altfel, principalii subiecți ai campaniilor de educație rutieră, conform sursei citate.
În 2022, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime – 32,5% din totalul celor decedați. Pietonii reprezintă 50% dintre persoanele decedate în accidentele produse pe stradă, 27,6% în cele care au avut loc pe drumuri naționale și 30,9% în evenimentele de pe drumuri județene.
Acesta este, pe scurt, contextul în care Coaliția propune instaurarea Săptămânii siguranței rutiere, care ar urma să aibă loc între 15 și 21 mai, în fiecare an. Iată punctele principale ale proiectului în ceea ce privește evenimentele ce ar trebui organizate, conform datelor Coaliției pentru Siguranță Rutieră:
Reglementarea prin lege a Săptămânii naționale a siguranței rutiere, în săptămâna 15-21 mai a fiecărui an, presupune și instituirea unor responsabilități pentru structurile publice cu atribuții în domeniu, precum:
- Instituțiile publice centrale și locale să organizeze manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul siguranței rutiere, dedicate acestei săptămâni. Printre aceste instituții se află: Parlamentul României, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Inspectoratul General al Poliției Române, precum și alte autorități ale administrației publice centrale și locale.
- În săptămâna 15 – 21 mai, în funcție de agenda parlamentară, Guvernul României, prin structurile de resort, să prezinte în fața Parlamentului un raport privind progresele înregistrate în ultimul an pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Siguranță Rutieră 2022 – 2030.
- Consiliul Național al Audiovizualului să aprobe mesaje de interes public special destinate siguranței rutiere, pentru a fi difuzate pe parcursul Săptămânii naționale a siguranței rutiere. În acest sens, în săptămâna 15 – 21 mai, furnizorii de servicii media audiovizuale vor difuza zilnic mesajele de interes public special destinate siguranței rutiere, conform prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual aprobate de Consiliul Național al Audiovizualului.
“Accesul universal la educație rutieră ar trebui să fie o prioritate a statului în sensul responsabilizării colective a cetățenilor prin conștientizarea importanței unei mobilități sigure pentru toți participanții la trafic, iar celebrarea acestei săptămâni ar spori interesul românilor cu privire la aceasta”, subliniază Coaliția.
Coaliția pentru Siguranță Rutieră este un proiect care s-a constituit în luna iunie a anului trecut, ca o nevoie de acțiune coalizată a numeroase autorități, instituții și organizații nonguvernamentale care își propun să contribuie la reducerea semnificativă a numărului de accidente pe șoselele din România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.pentrusigurantarutiera.ro.