Accidentul avionului 737 MAX: Raportul etiopian cere Boeing să revadă sistemul MCAS şi exonerează piloţii

Boeing trebuie să revadă sistemul automat de control instalat pe modelul de avion 737 MAX, se arată în concluzia raportului preliminar al accidentului unui avion de acest tip al companiei Ethiopian Airlines, care pe 10 martie s-a prăbuşit cu 157 de persoane la bord după decolarea de pe aeroportul Addis Abeba, relatează agenţiile dpa şi Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - J, 04 apr. 2019, 13:37
Accidentul avionului 737 MAX: Raportul etiopian cere Boeing să revadă sistemul MCAS şi exonerează piloţii

Raportul, întocmit de comisia de anchetă etiopiană şi prezentat joi presei de către ministrul etiopian al transporturilor, Dagmawit Moges, mai menţionează că piloţii au urmat corect procedura indicată de Boeing pentru situaţia cu care s-au confruntat, dar cu toate acestea nu au reuşit să controleze avionul.

Concluziile se referă la o funcţionare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor menit să împiedice intrarea avionului în picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Acest sistem a fost conceput special pentru modelul Boeing 737 MAX pentru a preveni o anomalie aerodinamică creată de motoarele mai grele şi cu un diametru mai mare faţă de cele ale precedentelor generaţii de Boeing 737. Această anomalie poate pune avionul într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj sistemul MCAS reorientează avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Raportul preliminar va fi confruntat cu cel al celuilalt accident în care a fost implicat anul trecut un avion de acelaşi tip al companiei indoneziene Lion Air, soldat cu 189 de morţi. La fel ca în cazul accidentului avionului Lion Air, prăbuşirea avionului Ethiopian Airlines s-a produs la scurt timp după decolare. De asemenea, ambele aparate au urmat traiectorii dezordonate, cu oscilaţii de viteză şi altitudine.

Administraţia Aviaţiei Federale a SUA (FAA), care a fost criticată pentru modul în care a omologat sistemul MCAS, a declarat că investigaţia încă nu este finalizată şi că încă nu sunt elucidate toate aspectele acestui accident. Compania Boeing a anunţat miercuri că a testat cu succes o actualizare a softului pentru sistemul MCAS.

Te-ar mai putea interesa și
România urmărește atât protejarea agricultorilor români, cât și continuarea sprijinului pentru Ucraina
România urmărește atât protejarea agricultorilor români, cât și continuarea sprijinului pentru Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că poziția României cu privire la importurile de produse alimentare din Ucraina urmărește atât protejarea și sprijinirea corespunzătoare a......
Ministrul Pîslaru a venit de la Bruxelles cu măsurile pe care le avem în pachetul 1, a declarat Grindeanu
Ministrul Pîslaru a venit de la Bruxelles cu măsurile pe care le avem în pachetul 1, a declarat Grindeanu
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat joi că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş ...
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul Muncii
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul ...
Reforma pensiilor speciale pe care va trebui să o reluăm presupune mai multe lucruri, printre care și o creștere a vârstei ...
Gigantul Hidroelectrica a ieșit iar în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Gigantul Hidroelectrica a ieșit iar în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel ...
Hidroelectrica, firma de stat care este cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit în piață ...