Acciza la carburanţi creşte cu 16 bani pe litru de la 15 septembrie şi cu încă 16 bani pe litru din 1 octombrie

Acciza la carburanţi va creşte cu 0,16 lei pe litru la benzină şi motorină, a anunţat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în cadrul deschiderii şedinţei de guvern.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 12:59
Acciza la carburanţi creşte cu 16 bani pe litru de la 15 septembrie şi cu încă 16 bani pe litru din 1 octombrie

O nouă creştere va fi operată pe 1 octombrie, atunci când acciza la carburanţi va creşte cu încă 0,16 bani pe litru.

„Am făcut o analiză, acciza va creşte, după cumn ştiţi, termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, data la care va fi o crestere cu 0,16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de carburanţi, şi la 1 octombrie va fi o dată cu care va creşte cu înca 0,16 bani pe litru pentru aceleaşi trei categorii. Creşterea se produce în etape pentru a nu creea un şoc la nivelul consumului, care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat prin încasări mai mici”, a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. 

Efectul cumulat în preţul de la pompă se traduce într-o creştere de 32 de bani pe litru, în cazul în care creşterea taxei se va regăsi integral în preţ. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, aceste niveluri ale accizelor pentru carburanţi sunt valabile până în anul 2022, inclusiv.

‘Măsura este luată în condiţiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene. De asemenea, s-a constatat că, deşi diminuarea fiscalităţii efectuată la începutul anului 2017 a vizat reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor, reducerea preconizată a fost atenuată ca urmare a faptului că preţurile fără taxe ale carburanţilor au înregistrat creşteri, astfel încât, în prezent, ponderea taxelor în preţul carburanţilor este cea mai redusă din UE, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE’, se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte colectarea, din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I din 2017, faţă de semestrul I din 2016, a rezultat faptul că în primul semestru al acestui an încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,633 milioane lei, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, o altă modificare de ordin tehnic a Codului fiscal vizează corelarea bazei de impozitare a contribuţiilor de asigurări sociale cu cea a impozitului pe venit, în legătură cu serviciile medicale sub formă de abonament suportate de către angajatori pentru angajaţii proprii.

‘Serviciile medicale sub formă de abonament suportate de către angajatori pentru angajaţii proprii nu vor fi incluse în baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale, în aceeaşi limită de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil în cazul impozitului pe venit’, se arată în comunicat.

Potrivit Guvernului, actul normativ clarifică şi regulile prin care, la impozitare, veniturile din activităţi independente se încadrează ca fiind obţinute din România sau din străinătate. De asemenea, se introduce o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentând creanţe înstrăinate, în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora, se precizează în comunicat.

‘În ceea ce priveşte impozitul pe reprezentanţă aplicat firmelor străine autorizate să funcţioneze în România, în vederea administrării unitare a acestuia şi eliminării dificultăţilor practice de prelucrare a declaraţiilor fiscale, actul normativ prevede exprimarea în lei a acestuia, menţinând nivelul existent al impozitului (valoarea de 18.000 lei reprezintă echivalentul a 4000 euro la cursul de schimb estimat prin prognoza economică a Comisiei Naţionale de Prognoză, care a comunicat pentru perioada 2018-2020 un curs de schimb mediu lei/euro considerat constant, respectiv de 4,49 lei/euro)’, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Firma de executive search Selion Global a intrat în România
Firma de executive search Selion Global a intrat în România
Selion Global, companie internațională de consultanță în executive search și leadership, a intrat în România. Filip Nemțeanu și Mihai Băjan vor conduce operațiunile companiei în calitate......
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Armata ucraineană a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii "cel mai mare terminal petrolier" din Crimeea, peninsula ...
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables anunță că l-a numit pe Răzvan Popa în funcția de CEO în funcția de CEO al companiei.
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA cu 2-3 puncte procentuale, din 2025 – CFA România
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA ...
Anul viitor am putea vedea o creştere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, a declarat, luni, ...