Accizele la carburanți vor crește astfel în trei etape anul următor. Prima dată la 1 ianuarie 2024, cu 33% din procentul de creștere anuală, a doua oară tot cu 33% din procentul de creștere pentru tot anul 2024, la 1 aprilie, și a treia oară, cu 32% din creșterea auală, de la 1 iulie.
Iată prevederea din draftul de OUG după care vom explica și vom încerca un calcul:
Prin derogare de la prevederile alin.(1) al art.342 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal publicată în Monitorul Oficial al României nivelul accizelor pentru produsele energetice se actualizează cu creșterea prețurilor de consum după cum urmează:
a) începând cu data de 1 ianuarie 2024, 33% din creșterea prețurilor de consum stabilit conform legii;
b) începând cu data de 1 aprilie 2024, 33% din creșterea prețurilor de consum stabilit conform legii;
c) începând cu data de 1 iunie 2024, 32% din creșterea prețurilor de consum stabilit conform legii;
Ca regulă generală, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, prevăzut în Codul fiscal, este actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.
În 2023 acizele nu au crescut cu inflația. Guvernul a dat o derogare de la regulă, printr-un OUG din iulie 2022 (nr. 16) prin care a stabilit că, pentru anul 2023, “a fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor pentru benzina fără plumb, benzina cu plumb și motorină în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 inclusiv”. Așadar, în 2023 accizele la carburanți nu au mai crescut deloc, și sunt și acum la nivelurile minime din UE.
În 2024 însă regula nu se mai aplică și Ministerul Finanțelor ar fi trebuit deja să publice, încă din noiembrie, noul nivel al accizelor aplicabil de la 1 ianuarie, rezultat din ajustarea cu rata inflației. Nu a făcut-o însă, iar o solicitare de presă trimisă de noi legată de nivelul accizelor aplicabil de la 1 ianuarie nu a primit răspuns, probabil pentru că se pregătea această modificare cu creșterea etapizată. De asemenea, oamenii din industrie au confirmt zilele trecute că încă nu știu ce accize să practice de la 1 ianuarie 2024
Cu cât ar putea crește prețurile de la 1 ianuarie
“Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022 este 8,8%”, arată Institutul Național de Statistică în buletinul luna din octombrie.
Dacă acest procent va fi luat în calcul la creșterea accizelor (încă nu avem o confimare oficială, așa rezultă din draft), vom avea așadar o creștere pe tot anul 2024 a accizei la benzină de 156 de lei la 1.000 de litri, și la motorină de 143 de lei la 1.000 de litri.
Așadar, aplicând și cota de TVA la majorarea de acciză, rezultă că, pentru tot anul 2024, prețul va crește cu circa 18 bani pe litru la benzină și cu 17 bani pe litru la motorină. Deși nu este totuși o creștere explozivă, Guvernul a decis să o “spargă” în trei în anul electoral 2024, pentru ca efectul asupra consumatorului să fie aproape nul la pompă, desigur cu prețul unor încasări mai mici la buget.
Așadar, strict pe baza interpretării și a calculelor noastre, la 1 ianuarie, prețul de la pompă al benzinei și motorinei ar urma să crească cu circa 6 bani pe litru ca urmare a creșterii în trepte a accizei. La 1 aprilie și, ulterior, 1 iulie, vor avea loc creșteri de preț identice (doar marginal mai mici în vară).