AccorHotels ar putea prelua o participaţie minoritară la Air France KLM
Comunicatul AccorHotels vine după ce publicaţia franceză Les Echos anunţa că ar putea cumpăra o parte sau întreaga participaţie de 14,3% deţinută de Guvernul francez la Air France KLM.
Luni dimineaţă, acţiunile Air France KLM au urcat cu peste 7%, investitorii sperând că tranzacţia va ajuta operatorul aerian franco-olandez să adopte reformele dureroase care sunt dificil de sprijinit de stat. Anul acesta, acţiunile Air France KLM au scăzut cu aproximativ 45%.
În schimb, titlurile AccorHotels au scăzut cu peste 4%, unii analişti întrebându-se care ar fi logica achiziţiei.
Şi în trecut AccorHotels a negociat cu Air France KLM dezvoltarea unor proiecte comune, inclusiv potenţiala achiziţionare a unei participaţii minoritare în compania aeriană.
‘AccorHotels confirmă că a reluat analiza referitoare la acest subiect, fiind în stadiul preliminar al evaluării fezabilităţii şi condiţiilor tranzacţiei, care va fi discutată cu Air France KLM la momentul potrivit. Nu există nicio certitudine că aceste iniţiative vor duce la finalizarea unui acord’, se arată în comunicatul AccorHotels.
Air France KLM, creată în 2004 în urma fuziunii dintre Air France şi KLM, se confruntă cu dificultăţi în urma plecării directorului general Jean-Marc Janaillac, după ce angajaţii francezi au respins acordul salarial şi au demarat mişcări de protest care costă operatorul francez aproximativ 400 de milioane de euro.
Directorul general al KLM, Pieter Elbers, nu a comentat informaţiile din Les Echos, dar a declarat: ‘Într-adevăr, Air France trebuie să fie restructurată, trebuie să aibă loc nişte intervenţii. Au fost înregistrate progrese, dar sunt suficiente? Nu. Ar trebui făcut mai mult? Da’.
În Consiliul de Administraţie al AccorHotels este şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy – o prezenţă utilă în eventualitatea negocierilor cu Guvernul privind Air France KLM.
Conducerea Air France KLM nu a reuşit să implementeze un program de reducere a costurilor şi de reformare a forţei de muncă, aşa cum au făcut rivalele British Airways şi Lufthansa – pentru a concura mai bine cu operatorii aerieni low-cost Ryanair şi easyJet.
Grupul Air France-KLM, al doilea mare transportator aerian din Europa, este deţinut în proporţie de 17,6% de statul francez şi în ultimii ani activitatea sa a fost afectată de numeroase greve şi conflicte de muncă.
AccorHotels, prezent şi pe piaţa din România, este un grup internaţional de turism, care înglobează peste 4.300 de hoteluri, staţiuni şi reşedinţe, inclusiv brandurile Sofitel, Mercure şi Ibis.