ACEA: Lituania şi România au înregistrat anul trecut cel mai semnificativ avans al vânzărilor auto din UE

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană (excluzând Malta) au înregistrat un avans modest, de 0,1%, în 2018, al cincilea an consecutiv de creştere, în timp ce Lituania şi România au raportat cel mai semnificativ avans, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) publicate miercuri.
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 17:42
ACEA: Lituania şi România au înregistrat anul trecut cel mai semnificativ avans al vânzărilor auto din UE

Piaţa auto din România a înregistrat anul trecut o creştere de 23,1%, fiind înmatriculate 130.919 autoturisme, faţă de 106.387 vehicule în 2017. Lituania a raportat un avans de 25,4% în 2018.

Aproximativ 15,158 milioane de autoturisme au fost vândute anul trecut în cele 28 de state membre UE, comparativ cu 15,136 milioane în 2017. Cel mai semnificativ avans al cererii pentru autoturisme noi în 2018 s-a înregistrat în Europa Centrală (8%), iar cele cinci mari pieţe europene au avut evoluţii mixte: creşteri de 7% în Spania (1,32 milioane de vehicule) şi de 3% în Franţa (2,17 milioane de vehicule), scădere uşoară, de 0,2% în Germania (3,43 milioane de vehicule) şi declin de 3,1% în Italia (1,91 milioane de vehicule) şi de 6,8% în Marea Britanie (2,36 milioane de vehicule), arată datele ACEA.

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană (excluzând Malta) au scăzut cu 8,4% în decembrie, la 998.503 unităţi. A fost a patra lună de declin consecutiv.

Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 12,3% în decembrie, fiind înmatriculate 9.285 autoturisme, faţă de 8.271 vehicule în perioada similară din 2017.

Livrările au scăzut luna trecută în majoritatea marilor pieţe europene: Spania (3,5%), Germania (6,7%), Italia (6,3%), Franţa (14,5%) şi Marea Britanie (5,5%), cu excepţia Italiei, unde s-a înregistrat un avans de 2%, arată datele ACEA.

Declinul semnificativ înregistrat de piaţa auto europeană în noiembrie nu ar trebui să reprezinte o surpriză, apreciază Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, deoarece introducerea noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP) la începutul lunii septembrie a dus la un avans excepţional al înmatriculărilor în timpul verii. Ca rezultat, cererea de maşini noi a coborât în octombrie, noiembrie şi decembrie în majoritatea statelor membre ale UE.

Toţi producătorii trebuie să îşi testeze vehiculele utilizând WLTP, înainte ca acestea să fie puse în vânzare. Însă, noua procedură armonizată la nivel mondial de testare a vehiculelor uşoare (WLTP), bazată pe date obţinute în condiţii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, întârziind certificarea oficială şi vânzările.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...