ACEA: Producătorii auto trebuie să decidă urgent dacă plătesc penalități, reduc producția sau cumpără credite

Într-un mesaj menit să susțină propunerea Partidului Popular European (PPE) de a relaxa atât țintele de emisii pentru 2025, cât și pe cele pentru 2035, atunci când mașinile cu combustie vor deveni imposibil de vândut în uniunea Europeană, ACEA menționează că industria auto se află în al 12-lea ceas.
Robert Stan - joi, 12 dec. 2024, 11:31
ACEA: Producătorii auto trebuie să decidă urgent dacă plătesc penalități, reduc producția sau cumpără credite

Oficialii Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), prin vocea directorului general Sigrid de Vries, au trimis autorităților un mesaj în care notează că producătorii auto sunt „încurajați de recunoașterea de către Partidul Popular European a numeroaselor provocări cu care se confruntă producătorii europeni de automobile, inclusiv producătorii de vehicule grele, camioane și autobuze”.

Mesajul face referire, așa cum ați citit de deja pe Economica.net, la decizia PPE – cel mai mare grup politic din Uniunea Europeană – de a solicita Parlamentului European și Comisiei Europene să regândească interdicția din 2035 privind vânzările de mașini noi care emit CO2, precum și să găsească variante de susținere a industriei auto astfel încât aceasta ă fie protejată în fața impactului limitelor mai stricte privind emisiile de CO2 care vor intra în vigoare chiar de anul viitor.

În acest context, Sigrid de Vries, director general al ACEA, consideră că „apelul PPE de a aborda costurile de conformitate disproporționate datorate cererii scăzute de vehicule electrice este o recunoaștere importantă a dificultăților cu care ne confruntăm ca industrie”.

Mai important, ea atrage atenția că „industria este în criză de timp în ceea ce privește costurile de conformare pentru 2025. Aceasta nu este o exagerare. Producătorii decid acum dacă să «înghețe» fondurile pentru penalități, să reducă producția sau să cumpere credite de la constructori străini pentru a se conforma. Aceste decizii sunt ireversibile și trebuie luate înainte de sfârșitul anului”.

Mai exact, directorul ACEA, solicită o decizie rapidă a autorităților în privința modificării legislației cu privire la emisiile poluante ale vehiculelor astfel încât companiile din industrie își poată pregăti, în timp util, planurile de afaceri pentru 2025.

Unii producători auto avertizează de luni bune că nu pot respecta limitele impuse pentru 2025 și se pregătesc pentru amenzi care ar putea ajunge la miliarde de euro. În această problemă, PPE a sugerat amânarea limitelor din 2025 până în 2027 sau impunerea unor standarde mai reduse în contabilizarea emisiilor.

Industria auto europeană se află într-o criză puternică, mii de locuri de muncă fiind în pericol la producătorii de automobile și la furnizorii acestora, toți suferind din cauza scăderii cererii, a concurenței chineze și a vânzărilor de vehicule electrice mai mici decât se preconiza.

ACEA este grupul de lobby al industriei auto europene și grupează 15 mari producători de vehicule care își vând produsele pe piața din Europa – BMW Group, DAF, Daimler Truck, Ferrari, Ford, Honda, Hyundai, Iveco, Jaguar – Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Renault Group, Stellantis Group, Toyota și Volkswagen Group.

Citește și:
– Cel mai mare grup politic din UE vrea să modifice strategia de interzicere a vânzărilor de mașini cu combustie internă

Te-ar mai putea interesa și
MedLife inaugurează spitalul Medici’s la Timişoara, în care a investit peste 25 de milioane de euro
MedLife inaugurează spitalul Medici’s la Timişoara, în care a investit peste 25 de milioane de euro
MedLife, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din România, anunță deschiderea oficială a spitalului Medici's, urmarea unei investiţii de peste 25 de milioane de euro....
România lansează azi Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor
România lansează azi Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor
Platforma Naţională pentru Tehnologiile Semiconductorilor - care va fi lansată azi - reprezintă o investiţie substanţială, ...
Interzicerea maşinilor cu motoare pe benzină şi motorină – UE nu va ceda presiunilor pentru relaxarea normelor privind emisiile de CO2 ale autoturismelor, spune comisarul Hoekstra
Interzicerea maşinilor cu motoare pe benzină şi motorină – UE nu va ceda presiunilor pentru relaxarea normelor ...
Comisia Europeană nu intenţionează să modifice politicile comunitare referitoare la reducerea emisiilor de CO2 ale autoturismelor, ...
Hub de inovație din România, premiat la nivel european
Hub de inovație din România, premiat la nivel european
Iceberg Plus, hub-ul EIT Manufacturing RIS din România, a fost desemnat „Cel mai performant Hub EIT RIS 2023” de către ...