Cele mai recente date colectate de Asociația Producătorilor de Automobile Europene (ACEA), din statisticile UE arată că autovehiculele au generat anul trecut venituri fiscale de 398,4 miliarde de euro pentru guvernele a 13 state. Deși suma ar trebui să fie cu mult mai mare dacă ar fi luate în calcul toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, datele insuficiente au făcut imposibilă calcularea unei valori totale la nivelul continentului.
Cu toate acestea, valoarea de 398,4 miliarde de euro este considerată relevantă mai ales că ea corespunde unei creșteri cu 3% a veniturilor fiscale generate de achiziția și utilizarea vehiculelor. Conform ACEA ea reprezintă aproape de două ori și jumătate bugetul total al Uniunii Europene. Este important de observat că valoarea totală a taxelor diferă major de la un stat la altul atât din cauza diferențelor de taxare cât și din cea a dimensiunilor parcului auto. Astfel, țara cu cel mai mare parc auto din Europa, Germania, colectează anual de la șoferi 99,9 miliarde de euro în timp ce Irlanda doar 6,2 miliarde.
Analizând datele , oficialii ACEA notează că Belgia colectează anual 3.187 de euro pentru fiecare vehicul, Austria 2.678 de euro și Finlanda 2.523 de euro. În aceste trei țări taxele cumulate per vehicul sunt mai mari valori din Europa, în timp ce valorile cele mai reduse se observă în Grecia și Spania unde statul colectează 1.264 de euro, respectiv, 1.068 de euro per vehicul.
Publicate în Ghidul Fiscal al ACEA, aceste date oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor impozitelor percepute deținătorilor de vehicule din UE și de pe alte piețe mondiale, inclusiv taxele pentru achiziționarea vehiculelor (TVA, impozitul, taxa de înmatriculare), pe proprietate (taxele anuale de utilizare, taxe de drum) și taxele din prețul combustibilului.
O altă constatare a raportului ACEA este că benzina este în continuare taxată mai drastic decât motorina în aproape toate țările europene, cu excepția Belgiei și Sloveniei. Taxele din prețul motorinei variază de la 317 euro / 1.000 litri în Ungaria la 617 euro / 1.000 litri în Italia. Pentru benzină, taxele cresc de la 345 euro / 1.000 litri în Ungaria la 813 euro / 1.000 litri în Olanda. Și în privința se remarcă diferențe majore care variază de la 17% în Luxemburg până la la 27% în Ungaria.
„Taxele pe vehicule, drumuri și combustibili generează anual venituri imense pentru statele din UE. Aceste venituri ar trebui utilizate la dezvoltarea infrastructurii rutiere, a rețelelor de încărcare și realimentare. Sunt necesare investiții urgente pentru a susține adoptarea vehiculelor cu sisteme alternative de propulsie”, consideră directorul general al ACEA, Eric-Mark Huitema.
„În primul trimestru al acestui an aproape 14% dintre mașinile noi vândute în UE au avut sisteme alternative de propulsie (n.n. – electrice, hibride sau hibride cu încărcare la priză). Această tendință poate fi menținută numai dacă guvernele intensifică investițiile în infrastructură”, a completat șeful ACEA.