Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România, mesaj pentru Guvern: Educația este probabil cel mai important subiect pe care trebuie să îl abordăm. Cred cu adevărat că România are șansa, în era 5G, să devină un centru de inovare în Europa

04 05. 2023

”Cred cu adevărat că România are șansa, în era 5G, să devină un centru de inovare în Europa. Și sper că acest hub de inovare (Vodafone Innovation Hub – n. red.) va fi în centrul acestei noi inițiative. Și, de asemenea, pentru stat, mesajul meu este că Vodafone continuă și va continua să investească în lucrurile care contează pentru România.

Credem că educația contează cu adevărat pentru țară. Există foarte multe tipuri de probleme în societate care sunt prioritare în diferite țări. Noi credem că, pentru România, educația este probabil cel mai important subiect pe care trebuie să îl abordăm. La fel este și accesul la educație și accesul la educație digitală. Așadar, vom continua să facem acest lucru. Deschiderea acestui hub este una dintre multele inițiative pe care le avem”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

Laboratorul Vodafone Innovation Hub este un concept multidisciplinar, bazat pe activități didactice, de cercetare și de susținere a startup-urilor, reunind, astfel, o serie de preocupări academice din domeniul electronicii, telecomunicațiilor și tehnologiei informației.

Citește și:

 

Achilleas Kanaris a invitat studenții din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației să folosească laboratorul și să nu se teamă dacă vor aduce stricăciuni echipamentelor. ”Este în regulă dacă stricați câteva imprimante și câteva emițătoare. Avem buget pentru a le acoperi”.

”Una dintre cele mai mari învățăminte pe care le-am învățat cel puțin de la școlile din Regatul Unit și din SUA a fost cât de strâns colaborează industria cu mediul academic pentru a crea inovație. Și dacă există un lucru pe care l-am învățat, în special din anii petrecuți în Boston, a fost exact acesta. Dacă industria și universitățile se unesc, poți crea magie. Dar acea magie este creată de voi, așa că vă rog să o folosiți, vă invit să o folosiți”, a continuat oficialul Vodafone România.

În plus, acesta le-a transmis studenților că îi așteaptă să vină să lucreze în companie după finalizarea studiilor.

”Al doilea mesaj pe care vi-l adresez este acesta, și este mai degrabă un mesaj de marketing pentru resurse umane. Vodafone este un loc de muncă fantastic. Și vă invităm pe toți să veniți să lucrați cu noi. Lumea evoluează, iar noi suntem o companie de tehnologie care evoluează continuu. Și avem oportunități de carieră extraordinare. Și cred că acest centru de inovare ar putea fi începutul unei relații cu Vodafone”, a adăugat Achilleas Kanaris.

Prezent la eveniment, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a spus la rândul său că absolvenții de la Politehnică sunt foarte căutați de marile companii.

„Universitatea Politehnica din București este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți formatori de ingineri înalt specializați din regiune, poziție care face ca absolvenții noștri să fie foarte căutați de marile companii angajatoare. Este o poziție privilegiată care nu ar fi fost posibilă fără parteneri dedicați educației, cercetării și digitalizării, cum este Vodafone România. Prin acest parteneriat, compania încurajează inovația și dezvoltarea profesională și consolidează obiectivele noastre comune, anume de a rămâne la vârful inovației și de a oferi studenților, masteranzilor și doctoranzilor acces la tehnologii de ultimă generație și la soluții digitale avansate, care îi ajută să își dezvolte proiectele la cel mai înalt nivel”, a declarat Mihnea Costoiu.

Printre cele mai importante tehnologii și echipamente de ultimă generație puse la dispoziție de Vodafone se numără: o rețea 5G de tip New Radio și NB-IoT, senzori avansați pentru aplicații medicale sau mediu înconjurător inteligent, sisteme de dezvoltare IoT și 5G, algoritmi de inteligență artificială (AI) cu procesare de tip Edge, folosiți în telecomunicații, în aplicații IoT, în prelucrarea datelor de tip imagini și sunet, precum și UAV-uri (unmanned aerial vehicle), soluții de tip geamăn digital bazate pe realitate augmentată/virtuală (AR/VR/XR), sisteme de comunicații deschise de tip Software Defined Radio (SDR), robotică, nanosateliți, rachete de transport spațial, tehnologii de imprimare 3D și platforme virtualizate avansate de tip cloud.

Inaugurarea centrului de excelență Vodafone Innovation Hub face parte din Memorandumul de Colaborare dintre Vodafone și UPB, pentru investiții în dezvoltarea de programe de digitalizare, cercetare, inovare și transfer tehnologic.

Citește și: