Laptele şi carnea românească, „situaţie excepţională”. Procesatorii ar putea fi obligaţi să cumpere lapte românesc

Producătorii romîni din industria cărnii şi a laptelui sunt într-o situaţiue excepţională, urmare a embargoului impus în 2014 de Rusia şi a reducerii cererii Chinei. Multe ferme riscă să intre în faliment, motiv pentru care Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a solicitat Comisiei Europene un sistem de monitorizare permanentă a pieţei cărnii de porc şi introducerea obligativităţii ca procesatorii de lapte să cumpere, în anumite proporţii, materie primă din România.
Alina Stanciu - mar, 15 mart. 2016, 08:32
Laptele şi carnea românească,

România cere Bruxellesul-ui măsuri speciale pentru a preveni prăbuşurea a două sectoare alimentare grav afectate de contextul internaţional: cel al cărnii de porc şi cel al laptelui. În cadrul Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) care s-a întrunit luni, 14 martie, la Bruxelles, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a solicitat un observator permanent care să monitorizeze situaţia pieţei cărnii de porc şi  introducerea în legislaţia UE a obligativităţii primilor cumpărători (de cele mai multe ori procesatori) de a achiziţiona un anumit procent de lapte materie primă produs la nivel local. 

Pericol de faliment pe piaţa cărnii de porc. România vrea un observator permanent

„România a semnalat situația deosebită în care se găsesc exploatațiile de porcine care au încheiat în cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunăstare. Din cauza situației extraordinare de pe piața cărnii de porc, o serie de astfel de exploatații neavând cereri de livrare sunt în imposibilitatea de a-şi respecta angajamentele, fiind în pericol de faliment. Aceste exploatații nu își pot permite popularea neavând desfacere, fapt ce conduce la întreruperea angajamentului cu consecințe asupra finanțării deja primite”, se arată într-un comunicat al Ministerului de resort.

Instituţia a cerut astfel, Comisiei Europene, ca situația excepțională de pe piața cărnii de porc să fie recunoscută și să se poată oferi posibilitatea acestor exploatații de a întrerupe temporar angajamentul fără ca aceasta să genereze consecințe financiare.

Mai mult, România a propus ca măsuri pentru sectorul cărnii de porc: alocarea de resurse financiare suplimentare care să compenseze pierderile suferite de producători, relansarea mecanismului de stocaj privat şi ajustarea perioadelor de implementare, lansarea unor mecanisme pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, crearea în sectorul cărnii de porc, similar ca în sectorul laptelui a unui observator permanent care să monitorizeze situaţia pieţei etc.

 Procesatorii din România ar putea fi obligaţi să cumpere lapte românesc

În ceea ce priveşte situaţia de pe piaţa lactatelor, Irimescu susţine că România este o „victimă colaterală” a embargoului impus de Rusia şi a ceea ce se întâmplă pe plan internaţional – reducerea cererii din China. de aceea a solicitat: adoptarea pentru anul 2016 a unor măsuri similare ajutorului excepţional temporar acordat în 2015, în vederea acoperirii parţiale a pierderilor de venit, modificarea legislației europene prin introducerea unui nou articol care să prevadă obligaţia primilor cumpărători de a achiziţiona un anumit procent de lapte materie primă produs la nivel local (măsură fără implicaţii bugetare la nivel UE), adoptarea unor măsuri specifice pentru zonele montane etc.

„Au fost menţionate, inclusiv din partea României, o serie de măsuri comune pentru cele două sectoare – cum ar fi – noi ajutoare specifice de criză, creşterea sprijinului de minimis de la 15.000 euro la 30.000 euro/fermier/3 ani, au mai fost măsuri care vizează stocarea privată şi intervenţia la stocare, în ce priveşte creşterea preţurilor de intervenţie la lapte praf degresat şi la unt – în acest caz comisarul a acceptat propunerea de dublare a cantităţilor. Apreciez că măsurile acestea ar fi binevenite pentru a reduce presiunea pe piaţa românească”, a declarat ministrul Agriculturii, la Bruxelles.

 Comisia a anunţat că va lua măsuri speciale pentru a ajuta cele două sectoare. „În interesul agricultorilor din UE, sunt pregătit să utilizez toate instrumentele pe care legislația ni le pune la dispoziție, atât ca pe termen scurt și pe termen lung de măsură”, a declarat comisarul european pentru agricultură Phil Hogan după discuțiile avute cu miniștrii de resort ai statelor membre.

Astfel, pentru sectorul laptelui UE a acceptat o majorare temporară a ajutorului de stat pe care o țară membră poate să îl acorde fermierilor. Este vorba despre o nouă variantă a ajutorului de minimis, dar acum sprijinul în valoare de până la 15.000 de euro va fi plătit per fermier o dată pe an și nu o dată la trei ani, cum este acum legislația comunitară.

Mai mult, CE a anunțat că nu va impune plafoane naționale pentru acest sprijin care poate fi acordat în regim de urgență.

De asemenea, Comisia va activa, pentru o perioadă limitată, posibilitatea de a permite organizațiilor de producători, organizațiilor interprofesionale și cooperativelor din sectorul produselor lactate să stabilească acorduri voluntare cu privire la producție. Măsura – numitul Articolul 222 din Organizarea Pieței Comune, este specifică sectorului agricol și poate fi aplicată în caz de dezechilibru grav pe piață.

Pentru producătorii de carne de porc, Comisarul Hogan va lua în considerare introducerea unor noi scheme. Acestea vor fi detaliate ulterior.

Te-ar mai putea interesa și
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, eliminând risipa, este doar o problemă de timp "până taxele vor......
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul ...
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...