Achim Irimescu: România ar putea exporta carne de porc în SUA

România ar putea exporta carne de porc în SUA, după obţinerea echivalenţei pe sistemul de inspecţie a cărnii, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul întâlnirii avute joi cu delegaţia Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusă de Michael Scuse, secretar adjunct.
Economica.net - vin, 17 iun. 2016, 10:47
Achim Irimescu: România ar putea exporta carne de porc în SUA

‘Aş dori să punctez un aspect foarte important, care poate marca în mod benefic colaborarea dintre ţările noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii şi produselor din carne româneşti pe piaţa SUA, care implică de fapt restabilirea echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piaţă carne de porc. Sperăm ca, pe viitor, aspectele tehnice să fie îndeplinite şi carnea noastră de porc să ajungă pe mesele consumatorilor americani’, a subliniat ministrul Agriculturii, citat într-un comunicat al MADR remis AGERPRES.

Şeful MADR a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura românească, punctând câteva aspecte referitoare la schimburile comerciale dintre cele două state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA în anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat că aceasta a fost de 22,9 milioane de euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 milioane de euro, înregistrându-se un deficit de 53 de milioane de euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu doar 1,97%, determinând o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial.

În anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerţului exterior agroalimentar total al României şi de 3,1% raportat la schimburile cu ţările terţe Uniunii Europene.

O altă temă abordată cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocările pe care le aduc schimbările climatice asupra agriculturii, per ansamblu. În acest sens, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de studiile cercetătorilor americani din domeniu, dorind să identifice modalităţi de transfer a acestor cunoştinţe către fermierii români.

În opinia sa, agricultura fără cercetare ştiinţifică nu are viitor.

‘Îmi exprim speranţa ca pe viitor proiectele comune deja demarate în domeniul cercetării şi învăţământului agricol să reprezinte punctul de pornire a unei colaborări fructuoase pe toate domeniile agricole: protecţia solului, agricultura ecologică, zootehnie, producţia de seminţe, irigaţii, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potenţiale de conlucrare’, a adăugat ministrul român.

La rândul lor, oficialii americani au afirmat că relaţiile comerciale cu România sunt importante şi prin prisma Parteneriatului Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA, la relaţiile economice şi sociale, adăugându-se şi dimensiunea strategică de maximă importanţă.

Totodată, membrii delegaţiei USDA au afirmat că în perspectiva schimbului de experienţă româno-american, SUA caută soluţii pentru ca studenţii români să meargă în Statele Unite ale Americii, rolul educaţiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covârşitor. În acest context, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de identificarea unor posibilităţi prin care, în viitor, absolvenţii de agronomie din România să poată merge pe o perioadă determinată în fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu funcţionarea la nivel optim a managementului fermei şi a înţelege avantajele substanţiale pe care le aduce un management adecvat în dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit, în 16 iunie 2016, vizita delegaţiei Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii – USDA Washington, condusă de Michael Scuse, alături de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

Te-ar mai putea interesa și
Joe Biden a stabilit un nou obiectiv pentru SUA în reducerea gazelor cu efect de seră. E de așteptat că Donald Trump îl va schimba sau ignora
Joe Biden a stabilit un nou obiectiv pentru SUA în reducerea gazelor cu efect de seră. E de așteptat că Donald Trump ...
Preşedintele american Joe Biden a prezentat joi foaia sa de parcurs cu privire la schimbările climatice pentru Statele Unite, stabilind un nou obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de......
Nicușor Dan: România are nevoie de o guvernare stabilă
Nicușor Dan: România are nevoie de o guvernare stabilă
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a apreciat joi că România are nevoie de o guvernare stabilă, susţinută de o majoritate ...
Georgia Meloni vrea să expulzeze migranții ilegali în centre din Albania
Georgia Meloni vrea să expulzeze migranții ilegali în centre din Albania
Italia a organizat din nou, joi, la Bruxelles, în marja Consiliul European de iarnă, o reuniune la care au participat mai ...
Anunț de ultimă oră de la Metrorex: Plata cu cardul la metrou a trecut de la BCR la CEC Bank
Anunț de ultimă oră de la Metrorex: Plata cu cardul la metrou a trecut de la BCR la CEC Bank
Metrorex a semnat joi un contract pe patru ani pentru a se asigura în continuare serviciul de plată cu cardul la metrou, ...