Damen Schelde Naval Shipbuilding a făcut recurs, la Curtea de Apel București, împotriva deciziei Tribunalului în care au pierdut atunci când au contestat atribuirea de către Ministerul Apărării a contractului de achiziție de corvete multifuncționale, către asocierea dintre francezii de la Naval Group și Șantierul Naval Constanța.
În 22 ianuarie este stabilit primul de judecată, acesta fiind până acum amânat.
Afacerea trenează prin tribunale de mai bine de jumătate de an, doar această fază.
În iulie 2019, compania Naval Group, lider european în construcția de nave miliare, a fost desemnată câștigătoarea contractului pentru construirea corvetelelor multifuncționale, în asociere cu Șantierul Naval Constanța. Contractul, în valoare de 1,6 miliarde de euro, acoperea achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand, aflate în dotarea Armatei Române.
Ulterior, Damen, care deţine Şantierul Naval Galaţi şi managementul Şantierului Naval Mangalia, a contestat rezultatul, atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi în instanță. În toamnă, Tribunalul București a respins contestația companiei olandeze, dar, după cum ați putut citi și mai sus, olandezii duc din nou dosarul în instanță.
După ce olandezii au pierdut la Tribunal, ministrul Apărării de atunci, Gabriel Leș, a declarat public că, dupa ce Olanda a blocat intrarea Romaniei în Schenghen, acum tot olandezii încearca blocarea realizării corvetelor.
„Desi decizia la nivel politic a fost asumata, iar alocarile bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevarat razboi juridic de uzura, prin care entitati straine blocheaza efectiv interesele strategice de securitate ale Romaniei.Companiei olandeze Damen i-a fost respinsa ieri, la instanta de fond, contestatia prin care se incearca blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifunctionale. Demersurile de tergiversare nu se opresc insa aici, compania anuntand deja ca va inainta recurs”.
„Putem înțelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă gasesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana dupa profit a unor companii mânate de interese obscure”, scria Leș pe facebook.