„Economia în general este peste 35%, dacă vreţi să luăm preţul mediu. Iar asta înseamnă mai multe aparate din acestea implantabile, peacemakere, stimulatoare, defibrilatoare implantabile pentru pacienţi”, a afirmat Raed Arafat.
Secretarul de stat a precizat că pentru achiziţia de stenturi procedura trebuie repetată, întrucât a fost una dintre licitaţiile iniţiale şi exista riscul apariţiei unor probleme referitoare la transparenţa decizională, însă restul achiziţiilor nu mai întâmpină astfel de probleme.
„Însă, de atunci, la toate licitaţiile pe care le facem, noi publicăm specificaţiile pe transparenţă, înainte să le publicăm pe e-licitaţie şi acolo vedem dacă sunt comentarii pe ele. Şi de exemplu la materialele sanitare foarte multe corecturi s-au făcut după publicarea, timp de o săptămână, pe transparenţă pe site-ul ministerului şi au fost de ajutor pentru noi. Deci caietele de sarcini sau specificaţiile nu sunt secrete, în mod normal trebuie să le arăţi, ca să vezi dacă cineva îţi atrage atenţia că undeva ai făcut o greşeală. (…) Iar la medicamente au fost deja, la unele medicamente, făcute licitaţii naţionale şi au fost obţinute economii semnificative”, a susţinut Arafat.
Raed Arafat a mai anunţat că în acest an va continua înlocuirea maşinilor uzate din sistemul de urgenţă, în urma unei evaluări, se va completa dotarea echipamentelor de intervenţie la accidente colective şi calamităţi şi că urmează să fie recepţionate oficial ultimele două dintre cele opt elicoptere regionale, pentru zona Nord-Vest şi pentru zona Galaţi, aparate care au sosit deja în ţară.