Când apa de mare devine prea acidă, coralii şi planctonul nu mai poate supravieţui. Întrucât planctonul se află la baza lanţului trofic marin, dispariţia lui va duce la o extincţie în masă a speciilor acvatice.
În ultimii 100 de ani, nivelul de dioxid de carbon atmosferic a crescut cu 30% peste cel pre-industrial.
În acelaşi timp, pH-ul oceanului a scăzut cu 0.1 unităţi, la 8.1. PH-ul măsoară aciditatea – cu cât e mai scăzut, cu atât un lichid este mai acid.
Panoul Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice (IPCC) prezice că pH-ul oceanic va scădea cu încă 0.3 unităţi până la sfârşitul secolului, ajungând la 7.8.
O nouă cercetare arată că, chiar şi în timpul exctincţiilor în masă din trecut, aciditatea oceanului nu a fost atât de mare ca cea din prezent.
„Dovezile geologice sugerează că acidifierea din prezent este fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani din istoria Pământului„, a declarat profesorul Andy Ridgwell, de la Universitatea Bristol, membru al echipei de cercetare.
Studii de laborator au arătat că nivelul scăzut al pH-ului poate afecta numeroase vietăţi marine, de la recife de corali, la melcii adoraţi de somoni.
„Nu este o problemă care să poată fi uşor inversată. După ce o specie dispare, nu se mai întoarce niciodată. Ne jucăm un joc foarte periculos”, a declarat dr. Christopher Langdon, de la Universitatea Miami.
„Ştim că viaţa în timpul acidifierii oceanelor din trecut nu a dispărut – au evoluat noi specii pentru a le înlocui pe cele care au murit. Însă, dacă emisiile de carbon industriale continuă să crească la aceeaşi rată din prezent, vom pierde organismele de care avem nevoie – recife de corali, scoici, somon”, a spus şi dr. Barbel Honisch, de la Universitatea Columbia din New York.