Acord Brexit: amânare până cel târziu la 31 octombrie 2019. Principalele concluzii ale summitului extraordinar UE
Principalele concluzii ale acestui summit extraordinar sunt:
„Consiliul European a acceptat o amânare pentru a permite ratificarea acordului de retragere. O asemenea amânare trebuie să dureze numai timpul necesar şi, în toate cazurile, nu mai departe de 31 octombrie 2019. Dacă acordul de retragere este ratificat de cel două părţi înainte de această dată, ieşirea (Regatului Unit) va avea loc în prima zi a lunii următoare”.
Această extindere „nu poate fi un mijloc de a slăbi funcţionarea normală a Uniunii şi instituţiilor sale. Dacă Regatul Unit mai este membru al UE la 23-26 mai şi nu a ratificat acordul de retragere până la 22 mai 2019, trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Dacă nu îndeplineşte această obligaţie, ieşirea (Regatului Unit) va avea loc la 1 iunie 2019”.
Pe de altă parte, Consiliul European „reafirmă că acordul de retragere nu poate fi renegociat”.
„Consiliul European subliniază că perioada amânării nu poate fi utilizată pentru a începe negocieri privind viitoarea relaţie” dintre UE şi Londra, este, de asemenea, subliniat în concluzii.
Pe durata acestei amânări, „Regatul Unit va rămâne un stat membru cu toate drepturile şi îndatoririle” şi are dreptul de a revoca procesul de ieşire din UE „în orice moment”.
„Consiliul European ia notă de angajamentul Regatului Unit de a acţiona în mod responsabil şi constructiv în perioada de extindere (…) şi aşteaptă din partea Regatului Unit să îşi îndeplinească acest angajament” conform „statului său de ţară în curs de ieşire”.
Regatul Unit va trebui în special „să se abţină de la orice măsură ce ar putea pune în pericol obiectivele Uniunii”. De asemenea, cei 27 se vor putea reuni fără Regatul Unit „pentru a discuta subiecte legate” de perioada post-Brexit.
Theresa May: În pofida amânării, Regatul Unit încă poate părăsi UE la 22 mai
În pofida noii amânări a Brexitului pentru 31 octombrie, Regatul Unit încă poate părăsi Uniunea Europeană la 22 mai, a afirmat premierul Theresa May într-o conferinţă de presă organizată la Bruxelles în cursul nopţii de miercuri spre joi, relatează AFP.
„Dacă ajungem să găsim un acord acum (…), încă putem ieşi la 22 mai”, a declarat Theresa May, referindu-se la deputaţii britanici care au respins până în prezent de trei ori acordul de divorţ pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul, precum şi toate alternativele care le-au fost propuse.
Premierul britanic va ţine un discurs joi după-amiază în Camera Comunelor.
Tusk: Marea Britanie nu trebuie să irosească timpul
„Amânarea este atât de flexibilă precum mă aşteptam şi este un pic mai scurtă decât mă aşteptam dar este destul timp pentru a fi găsită o soluţie”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la o conferinţă de presă care a început după ora locală 02:00 (03:00 ora României). El a precizat: „Vă rog să nu irosiţi acest timp”.
Uniunea Europeană va organiza un summit simbolic în iunie pentru a evalua comportamentul Marii Britanii ca stat membru, în urma unei intervenţii a preşedintelui francez Emmanuel Macron privind nevoia de a evita o Marea Britanie care să submineze proiectul european.
Tusk, cel care propusese o amânare de un an, a declarat că nu exclude posibilitatea ca Marea Britanie să ceară o nouă amânare în octombrie.
„Cred că este mereu mai bine să ai o bucată din ceva decât tot din nimic. Şase luni, mai mult de şase luni, ar putea să fie de ajuns pentru o soluţie bună dacă există bunăvoinţă şi majoritate pentru o soluţie bună în Camera Comunelor”, a afirmat Tusk.
El a adăugat: „Poate nu suntem fericiţi, dar suntem mulţumiţi. Acest timp oferă oportunitatea Marii Britanii de a revoca Articolul 50 şi să anuleze cu totul Brexitul”, făcând referire la articolul care declanşează procedura de ieşire din UE.
Juncker a recunoscut că dezbaterea lungă dintre liderii UE a fost „un pic dificilă” însă a glumit afirmând că îi place această înţelegere pentru că mandatul său de preşedinte al Comisiei Europene se încheie la miezul nopţii pe 31 octombrie şi ar putea pleca mai devreme de la o eventuală dezbatere privind o nouă amânare.
Au existat neînţelegeri între Franţa şi Germania în timpul dezbaterii. Cancelarul german Angela Merkel s-a contrazis cu Macron, pe tema insistenţei Berlinului că guvernul britanic este de încredere, cât şi asupra faptului că nu ar trebui să se rişte ajungerea la o ieşire fără acord prin oferirea doar a unei amânări scurte, precum cea de până pe 30 iunie.
Merkel a argumentat că o amânare scurtă nu va oferi nicio soluţie pentru a ieşi din impas şi că amânarea ar trebui să fie până pe 31 decembrie. Ea a afirmat că cea mai mare motivaţie pentru parlamentarii conservatori pentru a aproba acordul este faptul că Marea Britanie ar putea fi motivată să participe la alegerile europarlamentare.
Însă Macron nu a fost de acord cu această amânare, argumentând că ar trebui menţinută ameninţarea unei ieşiri fără acord şi că nu există garanţii că guvernul britanic se va comporta responsabil ca un stat membru. Mai multe surse susţin că atitudinea dură a Parisului a forţat statele UE să adopte amânarea mai scurtă, până pe 31 octombrie.