„Acest acord va proteja interesele europene şi este, de asemenea, în interesul Regatului Unit”, „un prieten vechi”, şi-a exprimat satisfacţia preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă. „Putem în sfârşit să lăsăm Brexit-ul în urmă şi să ne întoarcem spre viitor”, a adăugat ea.
Premierul britanic Boris Johnson a promis că ţara sa va rămâne „prietenul”, „aliatul” şi „prima piaţă” a europenilor. „Această ţară rămâne cultural, emoţional, istoric, strategic şi geopolitic ataşată Europei”, a declarat el presei.
Cancelarul german s-a declarat la rândul său „încrezătoare” în faptul că s-a ajuns la un acord „bun”, în timp ce preşedintele francez a estimat că „unitatea şi fermitatea europene” au dat roade în negocieri.
Acest divorţ amiabil, obţinut după 24 de ore sub înaltă tensiune, încheie un mariaj tensionat de aproape jumătate de secol între cei doi parteneri.
La patru ani şi jumătate după referendumul din 2016 asupra Brexitului, încheierea acestor discuţii le permite celor două părţi să se îndepărteze de un „no deal” cu consecinţe economice grave.
Încheierea unui text atât de amplu în zece luni reprezintă o realizare pentru un acord de această anvergură, care durează în general ani de zile, notează AFP.
Doi ani şi jumătate au fost necesari pentru a negocia tratatul de divorţ, încheiat la sfârşitul lui 2019, un text care aduce o siguranţă juridică expatriaţilor de pe cele două maluri ale Canalului Mânecii şi furnizează garanţii pentru menţinerea păcii pe insula Irlanda.
Prim-ministrul irlandez Micheal Martin, a cărui ţară ar fi fost în prima linie în caz de „no deal”, a salutat un acord „binevenit”.
Textul mai trebuie să fie validat şi de statele membre, un proces care ar urma să dureze mai multe zile. Dar rămâne în teorie suficient timp pentru ca el să se aplice provizoriu de la 1 ianuarie, când Regatul Unit, care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie, va ieşi definitiv din piaţa unică. Acordul va fi validat a posteriori de Parlamentul European.
Prin acest acord comercial, UE oferă fostului său stat membru un acces fără precedent fără taxe vamale şi cote la piaţa sa imensă de 450 de milioane de consumatori.
Dar această deschidere va fi însoţită de condiţii stricte: companiile de dincolo de Canalul Mânecii vor trebui să respecte un anumit număr de reguli în materie de mediu, de drepturi în muncă şi de fiscalitate pentru a evita orice dumping. Garanţii există, de asemenea, şi în materie de ajutoare de stat.
Un mecanism le va permite celor două părţi să activeze rapid contramăsuri, precum taxe vamale, în caz de divergenţe asupra acestor norme.
În pofida ponderii sale economice reduse, accesul pescarilor europeni la apele britanice a reprezentat ultimul punct de blocaj al discuţiilor, din cauza importanţei politice şi sociale a sectorului în mai multe state membre, printre care Franţa, Olanda, Danemarca sau Irlanda. Însă britanicii, care recapătă controlul asupra apelor lor, au făcut din acest lucru simbolul suveranităţii lor regăsite.
Acordul prevede o perioadă de tranziţie de 5 ani şi jumătate până în iunie 2026, la finalul căreia pescarii europeni vor renunţa la 25% din cota lor, care se ridică anual la 650 de milioane de euro. Accesul în apele britanice va fi apoi renegociat anual.
Negociatorul european Michel Barnier a promis că UE va fi „alături de pescarii europeni”.
El a subliniat că vor exista, în pofida acestui acord, „veritabile schimbări” de la 1 ianuarie „pentru mulţi dintre cetăţeni şi companii”. „Este consecinţa Brexitului”, a subliniat el.
UE a prevăzut 5 miliarde de euro în bugetul său pentru a susţine sectoarele cele mai afectate.
Fără un acord, schimburile între UE şi Londra ar fi fost reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale, cote şi formalităţi administrative susceptibile să antreneze ambuteiaje monstru şi întârzieri ale livrărilor.
Un scenariu negru pentru Regatul Unit, deja lovit de o tulpină mai virulentă a coronavirusului care l-a izolat de restul lumii.
Regatul Unit ar fi avut de altfel mai mult de pierdut decât UE: britanicii exportă 47% din produsele lor spre continent, iar UE doar 8% din mărfurile sale de partea cealaltă a Canalului Mânecii.
Boris Johnson: Mulţi spuneau că un acord în acest an este imposibil
Premierul britanic Boris Johnson a salutat joi proaspăt semnatul acord comercial cu Uniunea Europeană, despre care a spus că are 500 de pagini şi că valorează 660 de miliarde de lire sterline, relatează dpa.
„Au fost mulţi oameni care ne-au spus că provocările pandemiei de COVID-19 au făcut această sarcină imposibilă şi că ar trebui să extindem perioada de tranziţie”, a declarat Boris Johnson reporterilor într-o conferinţă de presă de la Londra.
„Am respins acea abordare”, a spus el, întrucât depăşirea pandemiei este prioritatea numărul unu a ţării.
„Oamenii au spus că nu putem face parte dintr-o zonă de liber schimb cu UE fără să fim obligaţi să respectăm legile UE”, a mai spus politicianul de centru-dreapta. „Ni s-a spus că nu putem să avem prăjitura noastră şi s-o mâncăm”, a adăugat el.
„Dar este exact ce face acest acord”, potrivit premierului britanic, care a adăugat că acesta furnizează „o nouă stabilitate şi o nouă siguranţă în ceea ce a fost odată o relaţie dificilă şi plină de sincope”.
Johnson a spus că Londra a fost de acord cu o perioadă de tranziţie „rezonabilă” de cinci ani şi jumătate cu UE în chestiunea pescuitului, mai lungă decât cea de trei ani pe care o dorea dar mai scurtă decât cea de 14 ani pe care a cerut-o iniţial Bruxellesul.
„Vom fi un stat de coastă independent care va fi în control deplin al apelor sale, iar cota de peşte a Regatului Unit va creşte substanţial de la aproape jumătate astăzi la două treimi peste cinci ani şi jumătate”, a mai spus el în conferinţa de presă de joi.
„Am vrut trei ani, am sfârşit cu cinci ani. Cred că este o perioadă de tranziţie rezonabilă”, a afirmat el. Premierul Johnson a promis că industria piscicolă din Marea Britanie va beneficia de un program de mai multe milioane de lire sterline pentru a-şi moderniza flota şi mijloacele de procesare a peştelui
Merkel evocă „importanţa istorică” a acordului comercial cu Regatul Unit
Cancelarul german Angela Merkel a salutat, joi, acordul comercial post-Brexit la care au ajuns Uniunea Europeană şi Marea Britanie, acord pe care l-a catalogat drept „istoric”, transmite DPA.
„Prin acest acord punem bazele unui nou capitol al relaţiilor dintre noi”, a declarat Angela Merkel, de la Berlin.
„Chiar şi din exteriorul Uniunii Europene, Marea Britanie va continua să fie un partener important pentru Germania şi pentru Uniunea Europenă”, a subliniat ea, adăugând că acest acord este „de o importanţă istorică”.
Merkel a fost de acord să examineze rapid textul acestui acord. Cabinetul federal se va pune de acord cu privire la poziţia Germaniei, prin telefon, lunea viitoare, conform cancelarului. „Sunt foarte încrezătoare că avem aici un rezultat bun”, a mai susţinut ea.
Barnier: Acordul este o „uşurare”, „ceasul nu mai ticăie”
Negociatorul şef al UE pentru Brexit Michel Barnier a declarat joi că încheierea acordului comercial cu Regatul Unit este o uşurare pentru că s-a ajuns la ea cu doar o săptămână înainte de termenul limită de la sfârşitul anului, relatează Reuters.
„Ceasul nu mai ticăie”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.
„Ziua de azi este o uşurare. Dar este pătată de o oarecare tristeţe, în măsura în care comparăm ceea ce era înainte şi ceea ce urmează”, a adăugat el.
Bruxellesul „va fi alături” de pescarii statelor membre afectate de noua repartiţie a cotelor şi zonelor de pescuit între Regatul Unit şi Uniunea Europeană în acordul comercial post-Brexit, a dat asigurări Michel Barnier.
Acordul asigură „o bază de acces reciprocă la ape şi resurse, cu o nouă repartiţie a cotelor şi oportunităţilor de pescuit (…) Acest acord va impune eforturi, o ştiu, dar UE va fi prezentă alături de pescarii europeni, este angajamentul nostru”, a promis el în cadrul unei conferinţe de presă
Acordul este „corect, echilibrat şi bun”, susţine preşedinta Comisiei Europene
Acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este „corect, echilibrat şi bun” şi merită luptat pentru el, a declarat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.
„A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.
„Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat”, a adăugat preşedinta CE.
„Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe”, a mai afirmat von der Leyen.
Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un „partener demn de încredere al UE”.
Spania va continua să negocieze cu privire la graniţa cu Gibraltarul după acordul post-Brexit
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că Madridul şi Londra vor continua să negocieze un acord asupra teritoriului britanic Gibraltar din Peninsula Iberică după acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, relatează Reuters.
”Salut principiul acordului dintre UE şi Marea Britanie … Spania şi Marea Britanie îşi continuă dialogul pentru a ajunge la un acord asupra Gibraltarului”, a declarat Sanchez într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că state membre ale UE vor examina în continuare acordul Brexit.
Spania revendică suveranitatea asupra portului de la Marea Mediterană pe care l-a cedat Marii Britanii în 1713 după un război.
Aproximativ 15.000 de persoane fac naveta zilnic din Spania spre Gibraltar, care are o populaţie de 32.000 de locuitori. Portul primeşte, de asemenea, aproximativ 10 milioane de turişti pe an, un sector care reprezintă aproximativ un sfert din economia sa.
Acordul comercial post-Brexit nu este perfect, dar este un mare pas înainte (Farage)
Militantul britanic anti-UE Nigel Farage a declarat joi că acordul comercial încheiat de Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu este perfect, dar reprezintă ”un pas important înainte”, relatează Reuters.
”Bineînţeles că sunt îngrijorat, dar este acesta progres? Suntem mult mai bine decât eram acum cinci ani? Absolut”, a afirmat
Farage pentru Sky News.
El a spus că cea mai mare îngrijorare a lui este că nu a văzut încă detalii despre modul în care va funcţiona un comitet de arbitraj.
Nigel Farage a declarat de asemenea că Regatul Unit va rămâne mult prea strâns aliniat regulamentelor Uniunii Europene după ce premierul conservator Boris Johnson va încheia un acord cu Bruxellesul.A