Acord de colaborare între Ministerul Muncii şi BNS pentru protejarea drepturilor muncitorilor români din Germania

Economica.net
28 05. 2019
muncitori_48780200

Un alt acord de parteneriat a fost semnat între liderul BNS şi preşedintele Inspecţiei Muncii, Mihai Oprescu, în contextul în care o parte a problemelor cu care se confruntă muncitorii români din Germania se află în aria de responsabilitate a Inspecţiei Muncii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum va funcţiona colaborarea dintre minister şi BNS pe acest proiect.

„Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Blocul Naţional Sindical semnează astăzi (marţi, n.r.) un acord de colaborare în vederea informării şi consilierii cetăţenilor români care lucrează sau îşi doresc să lucreze, în prima fază, în Germania. Astfel, la Bucureşti va fi deschis un centru al BNS de consiliere şi informare pentru cetăţenii români, care se va afla în contact permanent cu centre similare din Germania. BNS va informa Ministerul Muncii referitor la cazurile concrete identificate în practică, adică dacă şi ce fel de probleme întâmpină cetăţenii români, iar Ministerul va furniza informaţiile necesare soluţionării acestora. Centrul din România va fi interconectat cu alte 8 centre regionale de consultanţă care există deja pe teritoriul statului german. Centre similare vor fi ulterior înfiinţate în cadrul aceluiaşi proiect în Polonia, Croaţia, Ungaria şi Slovenia”, a afirmat Marius Budăi.

Acesta a explicat că scopul iniţiativei este rezolvarea cât mai rapidă a problemelor muncitorilor români din Germania. În context, şeful de la Muncă a subliniat că autorităţile susţin iniţiativa BNS de creare a unei reţele de centre de sprijin, atât pentru lucrătorii români din Germania, cât şi pentru cei care sunt interesaţi să revină în ţară.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a arătat că proiectul a putut fi realizat datorită interesului cu care autorităţile germane au înţeles să trateze problema lucrătorilor migranţi.

„Ţin să subliniez că acest proiect-pilot se întâmplă înainte de toate datorită interesului cu care autorităţile germane au înţeles să trateze problema lucrătorilor migranţi. Experienţa germană ne-a ajutat să construim un model, un concept, o să vedeţi o analiză în care o să identificaţi 28 de cazuistici de probleme cu care se confruntă lucrătorii români aflaţi la muncă pe teritoriul în Germania. Plecând de acolo, am identificat în România instituţiile publice interesate sau care au în atribuţiile lor rezolvarea acestor probleme”, a afirmat Dumitru Costin.

Liderul BNS a explicat că serviciile de consultanţă sunt gratuite şi pot fi accesate şi telefonic sau prin internet de către muncitorii români din Germania.

„Prin acest centru, Blocul Naţional Sindical devine o interfaţă privată între entităţile de pe teritoriul Germaniei, care se află în coordonarea Confederaţiei Sindicatelor Germane – DGB, împreună cu autorităţile germane. Pe de altă parte, pe teritoriul României BNS devine o interfaţă cu instituţiile publice şi ministerele, tocmai pentru a orienta cât mai corect problemele cu care se confruntă oamenii noştri. (…) În plus, începând de astăzi am operaţionalizat şi un sistem informatic care permite, pe lângă contactul direct care se va întâmpla în centrele de pe teritoriul Germaniei sau de pe teritoriul României, utilizarea acestui sistem de informare, comunicare şi asistenţă-suport prin intermediul internetului şi dispune şi de un call center la care colegii mei calificaţi pot răspunde. În această situaţie, introducem aceste trei dimensiuni, dimensiunea reală, cea prin internet şi cea prin telefonie, prin care indivizii, de oriunde se află, pot solicita sprijin. Serviciile sunt gratuite, pentru că finanţarea vine direct de la Comisia Europeană, iar serviciile se adresează şi celor care nu sunt membri de sindicat”, a explicat Dumitru Costin.