egatul Unit „recunoaşte” că este „responsabil cu Franţa pentru măsuri urgente şi pe termen lung, care ar trebui puse în aplicare” pentru „rezolvarea crizei în problema migraţiei cu care se confruntă Calais de mai mulţi ani”, potrivit acestuia.
Acest acord, încheiat după „trei săptămâni de negocieri” între ministrul francez şi omologul său britanic, Theresa May, prevede crearea unui „fond comun”, „alimentat printr-o contribuţie britanică în valoare de cinci milioane de euro pe an, timp de trei ani, sau 15 milioane de euro în total„, conform guvernului francez, care nu precizează în acest stadiu propriul aport.
„Aceste fonduri vor finanţa acţiuni destinate securizării portului Calais”, ce va fi „modificat pentru a îmbunătăţi controalele şi fluidizarea traficului” şi pentru a „proteja persoanele vulnerabile”.
Cooperarea poliţiei împotriva filierelor de ilegale de migraţie va fi întărită prin schimburi de poliţişti şi de „campanii de informare publică” ce va efectuată pe lângă migranţi „pentru a le explica caracterul iluzoriu şi periculos al trecerii clandestine în Regatul Unit”, mai adaugă oficialul francez.
La sfârşitul lunii august la Londra, ministrul Cazeneuve chemase guvernul britanic „să-şi asume responsabilitatea” pentru a împiedica imigraţia ilegală din Calais. Primarul UMP (de opoziţie) al oraşului, Natacha Bouchard, a ameninţat la rândul său că va bloca portul fără „gestul puternic” al Londrei.
Între 1.400 şi 1.500 de imigranţi ilegali, potrivit autorităţilor franceze, în principal din Sudan şi Eritreea, se află în prezent la Calais în speranţa de a ajunge în Marea Britanie pentru a solicita azil, traversând Canalul Mânecii.A