Acord istoric pentru Europa – Statele membre UE au aprobat un plan de relansare după negocieri maraton
La finalul unei dispute între ţările ‘frugale’ (Olanda, Austria, Danemarca, Suedia) şi cuplul franco-german, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis, la capătul unui summit extraordinar început vineri dimineaţă.
Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.
Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie din partea grupului ţărilor ‘frugale’, susţinute de Finlanda.
În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.
Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.
”Acord”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce liderii Celor 27 au convenit acordul final, marţi la ora locală 05:15 (03:15 GMT).
”Acesta este un acord bun, un acord solid. Şi, cel mai important, acesta este acordul corect pentru Europa. Acest acord trimite un semnal concret că Europa este o forţă pentru acţiune. Europa este puternică, Europa este unită”, a spus Michel într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi în zori.
”Este vorba despre mult mai mult decât bani. Este despre muncitori şi familii, despre locurile lor de muncă, despre sănătatea şi bunăstarea lor. Cred că acest acord va fi văzut ca un moment esenţial în călătoria Europei, dar de asemenea că ne va lansa în viitor”, a adăugat el.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a mulţumit lui Charles Michel şi cancelarului german Angela Merkel pentru eforturile lor în scopul ajungerii la un compromis, apreciind că acordul este dovada capacităţii Europei de a acţiona.
”Aşa epuizaţi cum suntem toţi acum, ştim că este un moment istoric pentru Europa”, a adăugat ea, care a ţinut să remarce că s-au făcut compromisuri în cheltuielile bugetare alocate sănătăţii, migraţiei şi acţiunii externe.
Într-o conferinţă de presă comună, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au salutat acordul convenit de Cei 27.
”Mă simt uşurată. În februarie nu am reuşit, dar acum da. Este un semnal bun”, a spus Merkel.
La rândul său, Emmanuel Macron ”s-a felicitat” pentru că a promovat împreună cu Germania o politică a solidarităţii. ”Concluziile (summitului) sunt cu adevărat istorice. Este o schimbare istorică a Europei noastre şi a zonei noastre euro. A început o etapă majoră. În două luni, am reuşit să ajungem la un consens pentru ca acest plan de relansare inedit să devină o decizie şi deci o realitate”, a afirmat şeful statului francez.
Premierul italian Giuseppe Conte, a cărui ţară este una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, s-a declarat mulţumit de planul de relansare ”ambiţios” convenit de statele membre UE, ceea ce în opinia sa îi va permite Italiei să combată criza cu ”forţă şi eficienţă”.
El a menţionat că 209 miliarde euro, reprezentând 28% din cele 750 de miliarde euro convenite la summitul UE, vor fi destinate Italiei, dintre care 81 miliarde euro ca subvenţii şi 128 miliarde euro sub formă de credite.
Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a salutat la rândul său acordul asupra planului de relansare economică a UE, ”un mare acord pentru Europa”, mergând până la a-l califica un ”adevărat plan Marshall”.
”Avem un acord. Şi un acord bun! Cu un buget de 1.074 miliarde euro pentru 2021-2027 şi un plan de relansare de 750 miliarde de euro, Uniunea Europeană nu decisese până acum să investească într-o manieră atât de ambiţioasă în viitor”, a explicat şefa guvernului belgian Sophie Wilmes.
De partea sa, premierul olandez Mark Rutte a spus că relaţiile sale cu alţi lideri din UE rămân solide în pofida negocierilor dificile de la Bruxelles întinse pe mai multe zile. ”Suntem toţi profesionişti, putem lua câţiva pumni. Sunt fericit cu acest acord, nu văd motive de dezamăgire”, a afirmat şeful executivului olandez.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că la summitul extraordinar al UE de la Bruxelles ţara sa şi Polonia au reuşit să-şi asigure fonduri substanţiale şi să-şi protejeze mândria naţională. Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, organizată la ambasada Poloniei la Bruxelles, Orban a spus că încercările de a lega acordarea fondurilor UE de statul de drept au fost ”dejucate cu succes”.
Ungaria şi Polonia au arătat ”că este inacceptabil ca naţiuni care au moştenit statul de drept să critice şi să dea lecţii ţărilor luptătoare pentru libertate care au parcurs perioade foarte dificile şi au făcut atât de mult împotriva regimurilor comuniste”, a subliniat şeful executivului ungar.
Website-ul de ştiri ungar Origo a informat luni seară că Ungaria a obţinut cu 3 miliarde euro mai mult decât era planificat iniţial şi că Angela Merkel a promis să închidă procedura articolului 7 împotriva Ungariei în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE, care se încheie la 31 decembrie.