Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, noul regulament va stimula utilizarea indicaţiilor geografice în întreaga Uniune şi va oferi un nivel de protecţie superior, în special în mediul online. Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea ulterioară a standardelor ridicate ale UE referitoare la alimente şi a calităţii înalte a alimentelor din UE şi va garanta că patrimoniul nostru cultural, gastronomic şi local este păstrat şi certificat ca autentic în UE şi în întreaga lume, scrie Agerpres.
„Indicaţiile geografice reprezintă una dintre marile poveşti de succes ale sectorului agroalimentar al UE. Păstrează patrimoniul şi tradiţiile noastre unice şi sprijină crearea de locuri de muncă în mediul rural: valoarea comercială a unui produs cu denumire protejată este, în medie, dublă faţă de cea a produselor similare care nu au o certificare. Consolidarea sistemului nostru pentru indicaţii geografice va fi benefică pentru toţi producătorii noştri şi pentru toate regiunile din UE”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Noul Regulament privind indicaţiile geografice ale UE pentru vin, băuturi spirtoase şi produse agricole va consolida şi va îmbunătăţi sistemul de indicaţii geografice existent, prin:
introducerea unui cadru juridic unic şi a unei proceduri de înregistrare scurtate şi simplificate: diversele norme referitoare la protejarea indicaţiilor geografice şi la procedurile aferente prevăzute pentru cele trei sectoare (alimente, vin şi băuturi spirtoase) au fost fuzionate, rezultatul fiind o procedură de înregistrare a indicaţiilor geografice unică şi simplificată, atât pentru solicitanţii din UE, cât şi pentru cei din afara UE; sporirea protecţiei produselor cu indicaţie geografică utilizate ca ingrediente şi online: noile norme vor asigura o mai bună protecţie a produselor cu indicaţie geografică utilizate ca ingrediente în produsele prelucrate şi a produselor cu indicaţie geografică vândute online.
De asemenea, noul Regulament va proteja indicaţiile geografice în sistemul numelor de domeniu, obligând statele membre să blocheze, de pe teritoriile lor, numele de domeniu care ar putea aduce atingere denumirii unei indicaţii geografice.
În plus, documentul prevede recunoaşterea practicilor sustenabile: producătorii îşi vor putea valorifica acţiunile legate de sustenabilitatea din punctul de vedere al mediului, economică sau socială, inclusiv acţiunile legate de bunăstarea animalelor. Drept stimulent pentru producători, textul convenit de colegiuitori cuprinde o listă neexhaustivă de practici sustenabile. Aceasta va contribui la o mai bună protejare a resurselor naturale şi a economiilor rurale, la ocrotirea soiurilor de plante locale şi a raselor de animale locale, la conservarea peisajului ariei sau arealului de producţie şi la îmbunătăţirea bunăstării animalelor.
În ceea ce priveşte încurajarea grupurilor de producători, noile măsuri vor fi prevedea un sistem facultativ de grupuri recunoscute de producători de produse cu indicaţii geografice, care să fie instituit de statele membre. Pentru a spori atractivitatea sistemului, grupurile respective vor fi încurajate să-şi gestioneze şi dezvolte indicaţiile geografice şi să asigure respectarea lor, în aşa fel încât să-şi consolideze poziţia în cadrul lanţului valoric.
Asigurarea respectării indicaţiilor geografice rămâne responsabilitatea statelor membre şi include controlarea utilizării adecvate a denumirilor înregistrate şi combaterea producţiei, vânzării şi utilizării frauduloase a indicaţiilor geografice. Comisia rămâne responsabilă cu înregistrarea indicaţiilor şi cu modificarea şi anularea tuturor înregistrărilor.
Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul şi Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale de către colegiuitori.