Consiliile de conducere ale celor două companii s-au întâlnit în cursul zilei de sâmbătă pentru a aproba tranzacţia. Acordul presupune că jumătate din suma de 85 de miliarde de dolari va fi plătită în bani lichizi, iar a doua jumătate va fi reprezentată de acţiuni.
„Este o potrivire perfectă între două companii cu atuuri complementare care pot aduce o abordare proaspătă cu privire la modul în care funcţionează industria media şi de comunicaţii”, a declarat într-un comunicat de presă, CEO-ul şi preşedintele AT&T, Randall Stephenson, citat de Bloomberg.
Afacerea statuează viziunea lui Stephenson de a extinde AT&T în domeniul divertismentului şi media, în timp ce divizia wireless se maturizează. Crescându-şi portofoliul cu televiziunile HBO, CNN şi studiourile de cinematografie Warner Bros., AT&T devine o companie ce produce conţinut şi nu doar un distribuitor de materiale video.
AT&T, înfiinţată în 1885, vrea să cumpere compania mamă a studioului de film Warner Bros, care are o vechime de 93 de ani, pentru aproximativ 110 dolari pe acţiune, jumătate în numerar şi jumătate în acţiuni, în ceea ce va fi cea mai mare fuziune din acest an. Tranzacţia a fost aprobată sâmbătă de Consiliile de Administraţie ale AT&T şi Time Warner şi urmează să fie supusă spre aprobare autorităţilor de reglementare.
AT&T are deja o datorie de 120 de miliarde dolari şi ar urma să o preia şi pe cea a Time Warner de aproape 22 miliarde dolari. Vineri, la bursa de la New-York, acţiunile Time Warner au închis la 89,48 dolari, evaluând compania la 73 de de miliarde de dolari.
AT&T încearcă să-şi ţină abonaţii pentru a nu se duce către alternative online mai ieftine de la rivalii T-Mobile US Inc. şi Sprint Corp., care le oferă consumatorilor ori de câte ori doresc orice fel de conţinut, fie prin intermediul telefoanelor mobile sau al televiziunii.
Donald Trump a condamnat sâmbătă marile corporaţii media pentru că îi acoperă în mod drept toate comentariile controversate din timpul campaniei, într-o încercare de a favoriza campania rivalei sale democrate.
„Încearcă în mod disperat să reducă la tăcere voturile şi vocile cetăţenilor americani. Un exemplu pentru o structură de putere cu care mă lupt este At&T, care încearcă să cumpere Time Warner Inc şi prin urmare CNN. Nu voi aproba o asemenea achiziţie în administraţia mea, pentru că este o concentrare de prea multă putere în mâinile unui număr redus de persoane”, a declarat miliardarul republican.
De asemenea, Trump a promis că va rupe contractul de achiziţie al NBC Universal de către Comcast. Această achiziţie s-a încheiat încă din 2013.
„Asemenea achiziiţii ne distrug democraţia”, a comentat Donald Trump.
Republicanul a precizat că marile corporaţii media l-au tratat în mod nedrept, chiar dacă este un miliardar newyorkez, iar alegătorii săraci au chiar mai multe motive de îngrijorare cu privire la creşterea „structurilor de putere” din media americană.
Acordul vine la doi ani după ce boardul Time Warner a respins o ofertă de la grupul media 21st Century Fox Inc, deţinut de miliardarul Rupert Murdoch, care evalua corporaţia media la acea vreme la peste 75 miliarde de dolari.
Compania AT&T nu ar fi la prima mare achiziţie, după ce a cumpărat DirecTV în urmă cu mai puţin de un an pentru 48 de miliarde de dolari, formând astfel cel mai mare serviciu american de televiziune cu plată.
Preluarea Time Warner de către AT&T i-ar permite companiei atât distribuţia, cât şi producţia la un nivel fără precedent a produselor pe piaţa media, creându-se unul dintre cei mai mari producători de divertisment din lume. Gigantul din telecomunicaţii deja deţine a doua cea mai mare reţea wireless din SUA şi cel mai mare serviciu de TV cu plată. Time Warner este o ţintă importantă pentru AT&T. Grupul media are o vastă arhivă de filme şi seriale de televiziune, cum ar fi ”Batman”, ”Harry Potter” şi ”Game of Thrones”, şi este printre cei mai prolifici producători de la Hollywood, cu venituri anuale de 28 de miliarde de dolari.
Grupul Time Warner deţine televiziunile CNN, HBO, Cartoon Network, TCM, iar în România Pro TV.